Üks efektiivsemaid viise linnaliikluse korraldamiseks on jalgrattaliiklus. Kas teadsite, et kuni 6 km linnasõitudel on jalgratas autost kiirem liikumisvahend? Rakvere linn on jalgsi käimiseks ja rattaga sõitmiseks just selline paraja suurusega linn, kus taolisi lühikesi sõiduotsi võiksid asendada rattaga sõitmine või jalgsi kõndimine. Jalgratas on tervislik, kiire, taskukohane, ei saasta ega raiska linnaruumi ja on inimsõbraliku linna lahutamatu osa.

Linnarahvas on aastaid oodanud oma kergliiklusteid. Samuti ühendusteid, mis liidaksid ühtseks võrguks linna ning naabervaldade ja Maanteeameti poolt linnaservadesse ehitatud kergliiklusteed. Mul on hea meel teatada, et avame kell 11 Lilleoru tänaval Lilleoru-Palermo kergliiklustee - 800 meetri pikkuse sümboolse silla, mis ühendab omavahel linnaäärsed kergliiklusteed. Rattaga saab nüüd sujuvalt sõita Vabaduse ja Kunderi tänavalt Lilleoru kaudu linna ringteele ja Pajusti suunas. Rakvere linn panustas avatavasse kergliiklustee ehitusse käesoleval aastal oma eelarvest üle 64 000 euro. Ehitusprojekti teostas OÜ A.V.R. Projekt. Avamisel täname ehitajaid, rahastajaid, projekteerijaid ja teisi väärt ettevõtmisse panustanuid.

Kutsun kõiki linlasi, kel huvi ja võimalik tulla, kergliiklustee avamisele neljapäeval kell 11 ja osalema avamisjärgsel kepikõnniringil koos Rakvere Sotsiaalabikeskuse kepikõndijatega. Virumaa Suurköögid pakuvad rajalt tulijaile kehakosutuseks kuuma suppi.  

Eesti linnades tehakse kolmandik igapäevastest liikumistest jalgsi. Rakvere on paraja suurusega linn ka jalgsi käimiseks. Autovaba päevaga soovime tähelepanu pöörata ka jalakäijate liiklusohutuse parandamisele linnas. Rakvere linnas on sel päeval väljas tavapärast enam politseinikke, kes hoiavad silma peal ülekäiguradadel, kontrollides seal jalakäijate õigusi, tuletavad meelde helkuri kasutamise vajalikkust jmt. Soovime, et turvaliste tänavatega linnas julgevad lapsevanemad lasta koolilastel ise kooli minna.

Jalgsi käia on kasulik. Kutsun huvilisi osalema ka sel sügisel algatatud üleriigilisel liikumiskampaania Käi Jala! tervisekõnni sügisvõistlusel. 15. septembrist kuni 15. oktoobrini kestva sammulugemisvõistluse eesmärk on koguda sammude kõrval piisavalt energiat, et peagi algav sügistalvine periood tervelt üle elada.  

Rakvere linn on autovaba päeva korraldanud varemgi. 2009. aasta autovaba päeva tähelepanu keskmes olid eelkooliealised lapsed, kellele koostöös Maanteeameti, IF Turvafondiga ja politseiga jagasime helkurveste.