Septembris räägitakse Eestis lastest ja noortest enam kui tavaliselt ning erand pole ka Rägavere vald. Käesolev september on täitnud taas koolimajad ja ka lasteaiad on läinud suvisest puhkegraafikust üle hommikupoolsete õppetundidega sisustatud päevadele.

Põlula koolis alustas õppeaastat koos kooliperega uus direktor - Heili Eiche.

Palju nurinat tuli vallakodanike poolt seoses koolitoetuste maksmisega. Meie vallas makstav toetuse viis, kus kõigil põhi- ja gümnaasiumi osas käivatel lastel on võimalus kooliaasta alguses toetust saada, on maakonnas ainuke. Sellel aastal makstava toetuse suurus ühele lapsele oli 10 eurot Koolitoetust jagati avalduste alusel ning kõik, kel tahtmist avaldus valda tuua, toetust ka said. Eks nii nagu igal pool, on inimeste majanduslik seis erinev. Oli neid peresid, kellele jagatav summa (10 eurot) väga vajalik tundus, aga samas tuli kuulata arvamusi, kus nimetati makstavat toetust inimeste mõnitamiseks. Paraku julgen täna öelda, et prognooside kohaselt järgmisel aastal me sellist koolitoetust maksma ei hakka. Täna oleme kaalunud sarnase rahasumma kandmist Põlula koolile ja see tähendaks seda, et Põlula koolis käivatel lastel tuleb endal ainult koolikott muretseda. Täpsemalt saame sellest rääkida järgmisel kevadel.

Pahameelt on tekitanud ka osadel Ulvis elavatel lastevanematel ka vallavalitsuse otsus, et vähemalt septembris ei garanteerita keskuses elavate laste transporti Põlula kooli. Täna on olemas turvaline koolitee, mille pikkus veidi üle pooleteist kilomeetri. Koostöös maanteeametiga oleme paigaldanud kiirust piiravad märgid ka Ulvi-Põlula vahelisele riigitee lõigule, maandades seal riske ning sooviga tagada ohutumat liikumist jalakäijatele. Samas oleme lubanud ka bussitranspordi taastamise ilmade halvenemise korral.

Ebapopulaarsed otsused tekitavad alati meelepaha ja meie valda on sellel sügisel nimetatud kõige lapsevaenulikumaks vallaks Lääne-Virumaal ning samas küsitud, kas me üldse midagi laste ja noorte heaks teinud oleme?

Veel selle aasta numbri sees peaks avatama remonditud Ulvi mõis, kus on ette nähtud peale kõige muu ka uued ruumid noortekeskusele. Noortele on mõeldud „jõusaali" ruumid teisel korrusel. Positiivne rahastamisotsus on olemas projektile, mille tulemusena kerkib Ulvi laste- ja noorte mängu ning virgestusala, kus peaksid saama rakendust alates lasteaia kasvandikest kuni teismeikka jõudnud noorteni. MTÜ Rägavere Valla Noorus on kirjutanud projekti, mille tulemusel saadi pildi- ja helitehnikat uue noortetoa tarvis. Samal MTÜ-l on plaanis uus projekt korvpalliplatsi rajamiseks Ulvi. Talvel jätkame valla noortele suusavarustuse tasuta laenutamist Mõedakul. Oleme toetanud materiaalselt ja rahaliselt meie noori jalgpallureid, kes sellel suvel rahvaliigas mängisid ja bowlingu noori mängijaid, kes on valda juba kahel hooajal maakonna firmaliigas esindanud. Oleme valmis toetama noori, kes sooviksid sügis-talvisel hooajal pallimänge naabervalla võimlas mängida. Siin ootame aga initsiatiivi noorte endi poolt. Meie lubadus on transpordi ja ruumide kasutamises kokku leppida. Ideid ja plaane on teisigi ning ennekõike tahan öelda, et laste ja noorte eest hoolitsemine ei tähenda ainult toetuste maksmist.

Ulvi mõisa valmimine annab meile kõigile palju uusi võimalusi vaba aja veetmiseks ja ürituste korraldamiseks. Õige pea planeerime koos vallarahvaga ühist koosolekut, kus muu hulgas saame anda vallapoolse ülevaate tehtust ja rääkida ka tuleviku plaanidest. Siinkohal on üleskutse vallarahvale: rääkige aktiivselt kaasa, avaldage arvamust ja otsime koos lahendusi oma koduvalla arendamisel.

Soovin kogu vallarahvale kaunist ja töörohket sügist, sest talveks on vaja panipaikade riiulid ning salved täis saada.