Ja praegu vägagi aktuaalne teema: hulkuvad koerad!

Teema mis pidevalt päevakorral, aga kahjuks olukord ei ole paranenud .

Väljavõte vallavalitsusele saadetud keskkonaameti märgukirjast:

Seoses viimastel kuudel sagenenud lammaste murdmise juhtudega Saare maakonnas, on Keskkonnaameti ekspertiiside teostamise käigus tuvastatud juurdlust segava faktorina palju materjali, mis viitab hulkuvate koerte viibimisele murdmispaikade piirkonnas. Lisaks kohalikele elanikele on korduvalt selliseid koeri näinud ka lammaste murdmisi akteerimas käinud Keskkonnaameti töötajad. Samuti on jahimeeste rajakaamerate salvestistele jäänud hulkuvaid koeri.

Loomakaitseseaduse § 5 lg 3 kohaselt korraldab hulkuvate loomade püüdmist, pidamist, hukkamist ja korjuste hävitamist kohaliku omavalitsuse üksus oma territooriumil vastavalt Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud korrale.

Tuletame siis veelkord meelde, et koerad tuleb kinni hoida. On ta suur, väike, keskmine, karvane jne... vahet ei ole. Kohustused on kõigile ühed. Seoses lammaste murdmisega, on teema eriti terav ning ei tahaks jõuda selleni, et tuleb hakata reaalselt trahve määrama. Ei tahaks, et hulkuvad loomad tuleb kinni püüda, varjupaika viia, selle eest hiljem kulude katmist nõuda. Tõestumaterjali ( fotod, videod jne) korral tuleb seda aga kasutama hakata. Muidu tundub, et ainult jutuks kipub asi jääma. Kellele selliseid tülisid vaja. Teadmiseks ja infoks veel niipalju, et 1.oktoobrist algab jahikoertega jaht ning jahikoertel on reeglina kaelas punased rihmad, mille järgi on nad kergesti äratuntavad. Et kõigil kergem oleks, täidame kohustusi, mille oleme omale võtnud lemmiklooma perre toomisega.

Ja veel! Tulemas on valla 20. sünnipäev. Sel puhul korraldame nii mitmeidki ettevõtmisi. Tulemas on leivapäev, külade päev, tähetorni päev. Ja nädala lõpul, reedel, on plaanis pidulik aktus ühes väikese kontserdiga, millele järgneb mõnus pidu ja jalakeerutamine ühes hiidlaste ansambliga Iiukala Bänd. Täpsem info toimuva kohta on kindlasti juba teieni jõudnud ja kui ei ole, siis ka selles lehes on kava olemas. Olete kõik lahkesti palutud! Ilusat sügise algust ja valla 20. sünnipäeva!