Omatoodanguga seoses on ka püstitatud vallakeskuse parkla kõrvale kiosk, mis on paljudes inimestes humoorikaid mõtteid tekitanud. Tegelikult on valmiv kiosk mõeldud eelkõige kohalikele inimestele, kes soovivad omatoodangut müüa. Oleks ju kena, kui suvel oleks võimalik osta kasvõi herneid ja karusmarju.

Kuid suvi on läbi saanud ja sügis toob esile rohkem argiseid mõtteid. Ei ole enam kellelegi uudis, et möödunud talv pani omavalitsuste eelarved tõsiselt proovile. Puhtalt tulid sellest olukorrast välja vaid suured linnalähedased vallad. Ja on üsna selge, et seetõttu kannatas ka Varblas suvine teede hooldus ning mitmed head plaanid jäid teostamiseks paremaid aegu ootama. Kas neid paremaid aegu tuleb ei oska täna vist keegi öelda. Vaadates seda, mis täna riigis toimub, kipuvad vägisi kahtlused tekkima. Tänane riiki juhtiv koalitsioon selleks samuti eriti lootust ei anna. Ja ega neid maaelu (loe elu maal) eriti ei huvita ka. Peamiseks peetakse võimalikult kõrgeid majandusnäitajaid, millega siis järgmistel valimistel kelkida. Paraku põhimõte, et kui meil on hea on ka teil hea, maapiirkonnas ei kehti. Omavalitsus, kes peamiselt kohalike probleemidega tegeleb, on jäetud olukorda, milles pole enam võimalik kohalikku elu edendada. Tegelikult puudub koalitsioonil selge tahe ja kava maaelu arendamiseks ning kahjuks pole Reformierakonnal seda kunagi olnudki. Kuidas siis muidu on maaomavalitsused sattunud sellisesse finantsolukorda ning maaelu hääbumine jätkub. Loodetavasti saavad inimesed sellest lõpuks aru, et riigi edu toetub peamiselt meie kõigi kannatlikkusele.

Tulenevalt valla rahakoti paksusest, peamegi nüüd mõtlema kuidas läheneva talvega hakkama saada. Peamine mure on talvine teede hooldus. Hoolimata korduvatest üleskutsetest erateede omanikele, teha korda teede ääred ja kõrvaldada võsa, on sellele reageerinud vaid üksikud maaomanikud. Samas on talvel kõige suuremad probleemid just erateede hooldusega. Riigilt saab omavalitsus raha vaid munitsipaalteede korrashoiuks ja nagu eraomandiga ikka ei ole vald ka kohustatud erateid hooldama. Seetõttu on vallavalitsus sunnitud loobuma erateedel lumetõrjest. Milline on siis lahendus? Erateede omanikel on võimalik sõlmida vallavalitsusega tee avaliku kasutuse leping, kui tee kasutamisel on avalik huvi ja selle seisukord vastab elementaarsetele nõuetele. Lepingud tuleks sõlmida hiljemalt 21. oktoobriks 2011. Täpsemate tingimustega saab tutvuda vallavalitsuses.

Uuendused tulevad ka valla koduleheküljel. Nimelt oleme otsustanud sulgeda sealse külalisteraamatu. Paljud küsivad nüüd sellepeale, et kas vallavalitsus ei talu kriitikat. Kuid nii see ei ole. Probleem on pigem selle kriitika vormis, objektiivsuses ja kasuteguris. Vaevalt, et kellelegi on kasu ettepanekuteta kriitikast, mis on tegelikult esitatud kellegi pihta pori loopimiseks. Ma ei arva, et valda tutvustaval ja esindaval koduleheküljel peaks olema võimalus valimatuks sõnasõja pidamiseks, kellegi sihilikuks solvamiseks või vinguviiulitele külalisteraamatu risustamiseks. Ning mis mulje see peaks jätma Varbla inimestest neile, kes siia puhkama või elama kavatsevad tulla? Asjalike ettepanekute esitamiseks, probleemide lahendamiseks ja tulemuslikuks aruteluks asendab külalisteraamatut edaspidi foorum, mida saavad kõik lugeda ning milles osalevad registreerunud kasutajad.

Ikka ja jälle arutletakse lasteaia lahtioleku üle. Kordan siis veelkord üle. Maapiirkonnas paiknevates väikestes lasteaedades ei ole võimalik suvise puhkuse ajal lasteaeda avatuna hoida. See tähendaks asendajate palkamist, mis tõstaks oluliselt lasteaia koha maksumust kõigile. Nii ongi enamus väikelasteaedu suvel kinni. Varblas me korraldasime lastevanemate hulgas ka küsitluse, mille tulemuseks oli üks sooviavaldus. Kujutage nüüd ette, et mõne lapse pärast on palgatud asendajad koka, koristaja ja lasteaia õpetajate ning abi kohtadele. Linnades koondatakse lapsed sageli ühte lasteaeda kokku. Maapiirkonnas seda võimalust kahjuks ei ole.

Suviti tekitavad kohalikele aegajalt peavalu meie puhkeasutused. Mõnikord on muusika liiga vali ja mõnikord tekib külalistega probleeme ka väljaspool majutusasutuse piire. Väga häid lahendusi siin ei olegi. Ühest küljest on kohalikul elanikul õigus nõuda rahulikku ja turvalist elukeskkonda. Teisest küljest vaadatuna on aga turism ja puhkemajandus üks olulisemaid ettevõtlusharusid Varbla vallas. Vallavalitsus annab endast parima, et vastuolud nende huvide vahel oleks võimalikult väiksed. Enamus suuremaid üritusi on kooskõlastatud vallavalitsusega ja seda ka neil juhtudel, kui üritus toimub vallale kuuluval maal. Vallavalitsus ei saa ettevõtjale kõike, mis toimub eramaal, ette kirjutada.

Loodan, et paljudele ülalmainitud probleemidele annab lahenduse uus valla arengukava. Meie soov on, et kõik valla elanikud võtaksid selle koostamisest aktiivselt osa. Kõigepealt tuleks kõigil täita küsitluslehed, mida võib paberil saada kauplustest ja vallamajast. Interneti olemasolu korral saab seda täita valla koduleheküljel. Teie kõigi hinnang on oluline saamaks teada kitsaskohtadest Varbla vallas.

Seniks soovin kõigile kuldset sügist ja usinat valmistumist lähenevaks talveks!