Ülenurmel vaetakse rukkikasvatuse tulevikku
Põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup tõdes oma ettekandes, et maailmas on rukki tootmine vähenenud kaks korda, Eestis aga pea neli korda. "Rukis on Eestis jäänud teiste teraviljakultuuride kõrval teenimatult tahaplaanile, seepärast on oluline rukkile kui pika ajaloolise ja kultuurilise traditsiooniga teraviljale rohkem tähelepanu pöörata," märkis Oopkaup.
Lisaks arutletakse konverentsil teemadel rukis kui toiduaine, rukki tervislikkus, rukki aretamine ja säilitamine ning tootmine ja turundamine.
Konverentsiga saadetakse sõnum rukki aretajale ja kasvatajale, põllumehele ja riigile võimalusel suurendada rukki külvipinda ja tähtsustada rukist kui tervislikku toiduainet. Samuti soovitakse väärtustada krahv Bergi poolt Sangastes aretatud rukkisorti Sangaste.
Rukis on Eesti oluliseim leivavili, mida Eesti põllumajandusmuuseum koostöös põllumajandusministeeriumi ja Eesti Leivaliiduga on püüdnud populariseerida üleriigiliste leivaprogrammidega.
Konverenstil osaleb ligi 30 väliskülalist ning esindajad Eestist rukki kasvatamise, aretamise ning säilitamisega seotud asutustest.
Konverents toimub koostöös Põllumajandusministeeriumi, Eesti Rukki Seltsi ja Eesti Põllumajandusmuuseumiga, välistoetajaks on Šveitsi Põllumajandusministeerium.