Ta on põnev, ta on pikk,
küll tasane, küll konarlik...
Kas sa tunned seda teed?

See on sinu koolitee.

/Kersti Merilaas/

HEAD UUT AASTAT!

1. septembril, peale suvist hingamisperioodi, tähistavad uue aasta algust väga paljude elualade esindajad - koolide ja lasteaedade, teatrite ja kontserdisaalide, transpordiettevõtete töötajad. Nimekiri ei ole kindlasti lõplik. Vähe on inimesi, keda 1. september puutumata jätab - ikka on kooli minemas laps, naaber, sõber, hea tuttav, kellele sel teel kordaminekuid soovida ja toeks olla. Paljude jaoks algab uus eluetapp gümnaasiumi või kõrgkooli astumise läbi. Aina rohkem on täiskasvanuid, kes leiavad, et just tänavu on õige aeg õppida midagi uut, ennast täiendada ja harida. Võimalusi selleks on tänases Eestis palju ja elukestev õpe kogub järjest populaarsust. Nagu ütles kooliaasta alguse pidulikul aktusel Räpina Ühisgümnaasiumi direktor Rein Raadla - me kõik anname endale 1. septembril lubadusi, lubadusi saada paremaks, muutuda, paremini eesmärke seada ja nende poole püüelda.

Kõige erilisem on see päev vaieldamatult 1. klassi astujatele ja nende vanematele. Räpina Ühisgümnaasiumis said direktor Rein Raadlalt aabitsa 27 esimesse klassi astujat, kümme poissi ja 17 tüdrukut, ja klassijuhatajad Anu Silm ning Merle Kingla. Esimene september toob Räpinas südamliku traditsiooni kohaselt kokku ka kuldkellalised - inimesed, kes astusid Räpinas kooli 50 aastat tagasi ja siin ka keskkooliõpingud lõpetasid. Kuldkellaliste poolt meenutasid aktusel kooliaega Inge Hirmo ja Raivo Ristimäe, mõlemad tõid esile nende lennu tõelise lennukuse, silmapaistva edukuse nii spordis kui tööelus, Räpina koolist saadud hea hariduse kui vundamendi elus edasijõudmiseks.

Ruusa Põhikooli kooliaasta alguse aktusel mahtus saali terve koolipere ja lapsevanemad. Aukohal istusid seitse esimese klassi õpilast ja klassijuhataja Kaja Hüsson. Kui Räpinas on tuntav tüdrukute ülekaal, siis Ruusal pani vallavanem Teet Helm kuuele klassivennale südamele, et oldaks toeks ja hoitaks oma ainukest klassiõde. Samuti rõhutas vallavanem, et koolilastele ei soovitaks ainult õnne, vaid peamiselt töökust ja edu - siis on õnn kergem tulema.

„Kooliaasta on pikk. Seda enam olgu selle algus helge ja päikseline: rõõmus taaskohtumine kooli, õpetajate, sõpradega. Ma soovin teile, et see sõprustunne kestaks läbi aasta. Eriti neile, kellele see on esimene kooliaasta. Teeme nii, et kool on koht, kus sind oodatakse ja kus sul on hea olla." - Nii soovis kooliaasta tervituskõnes president Toomas Hendrik Ilves ja seda mõtet peaksime me kõik - õpilased, õpetajad, lapsevanemad, valla- ja riigiametnikud - suutma läbi aasta endaga kanda.
_________________________________________

Õpilaste arvud Räpina valla haridusasutustes

Räpina Ühisgümnaasiumis istus tänavu koolipinki 482 õpilast. Neist 347 põhikooli õpilast ja 135 gümnasisti (10. kl - 41, 11. kl - 46, 12. kl - 48 õpilast). On rõõmustav, et kodukooli hindas õpingute jätkamisel parimaks valikuks 80% Räpina Ühisgümnaasiumis põhikooli lõpetanud värsket gümnasisti.

Ruusa Põhikooli õpilaste arv on nagu eelmise õppeaasta lõpul 32.

Räpina Muusikakoolis alustas pilliõpinguid 14 õpilast. Nagu terves Eestis, nii on ka meil endiselt kõige populaarsem huviala klaver. Muusikakooli põhiõppes õpib 70 õpilast, lisaks vabaõppe ja eelkooli õpilased.

Räpina Spordikoolis on septembri seisuga 112 õpilast.

Räpina Lasteaias Vikerkaar tuleb tänavu avada kaks uut rühma - laste arv on üle aegade kõrgeim: Räpina rühmade nimekirjas on 193 last, lisaks Ruusa rühma Päiksekiir lapsed. See annab tunnistust lasteaia heast mainest ning oma osa lasteaia populaarsusel on kindlasti basseini olemasolul.