Räpina on tugevate aiandustraditsioonidega linn, kus saab aiandusharidust ja kus on võrsunud põhiosa Eesti aednikest. Üks Räpina märgilisema tähtsusega ja nähtavamaid pärandkultuuri väärtusi on tema pargid, haljasalad ja koduaiad.

Aiakoolilinn Räpina esindab keskmisest kõrgema aiakultuuri ja paremini hooldatud aedade ning parkidega Eestimaa väikelinna: Räpinas on lausa 20 avalikku parki ja haljasala. Nende kujundamises on näha asjatundlikkust, läbimõeldust ja selle tulemusena ilu.

"Mõte kirjutada raamat Räpina aedadest, haljasaladest ja parkidest tekkis 2010. aasta jaanipäeval kokkukutsutud endiste räpinlaste mõttetalgutest," rääkis raamatu autor Tiina Tallinn. Tema sõnul tõi materjali kogumise ajal iga järgnev päev midagi põnevat. Nii näiteks haakusid Tiina Tallinna kaardiotsingutega Tartus paikneva Eesti Ajalooarhiivi kartograafid ja pakkusid omalt poolt välja Räpina kaardi aastatest 1681-1684.  

Äsja trükivalgust näinud raamat „Räpina - aiad ja pargid" on esimene ja seni ainus esinduslik album, mis läbimõeldult ja süsteemselt esitab Räpina haljasalade kujunemisloo.

Raamat on ühelt poolt esinduslik album rohkete piltidega, kuid teisalt sisaldab uurimuslikku ajaloolist ülevaadet eesti, inglise ja saksa keeles, kuidas kujunes Räpinast esindusliku haljastusega miljööväärtuslik väikelinn, milles korrastatud pargid, iluaiad ja ökonoomsed tarbeaiad on nii tähtsal kohal, et rääkida saab üldist eeskuju väärivast aiakultuurist.

Raamatu väljaandmist toetas Piiriveere Liider.

SA Räpina Kultuurkapital ootab kõiki huvilisi ja raamatu saamisele kaasa aitajaid raamatu esitlusele, mis toimub Sillapää lossi teisel korrusel Räpina Muusikakooli saalis reedel, 14. oktoobril algusega kell 15.

Raamatu kujunemisloost ning Räpina aia- ja ajaloost jutustab esitlusel raamatu autor Tiina Tallinn.

Sillapää lossi palkonilt avaneb kaunis vaade ülesapisutatud Võhandule ja prantsuse stiilis pargile. Foto: Toomas Jüriado

Sillapää lossi palkonilt avaneb kaunis vaade ülesapisutatud Võhandule ja prantsuse stiilis pargile. Foto: Toomas Jüriado