Muuseumiekspositsioon „Puust sündinud elu" andis huvitava võimaluse tutvuda kohaliku ajaloo ja elu-oluga. Külastasime ka Avinurme kirikut. Puutööalases õpitoas valmistasime kogenud meistri näpunäiteid järgides igaüks endale väikese laastukorvi. Lahke vastuvõtt Avinurmes ning saadud kogemused tegid väljasõidu meeldivaks ning saime ka innustust oma tegevuse jätkamiseks.

09. juulil toimus Lääniste külakeskuses restaureerimisalane õpituba. Esmalt tutvusime vanavara puhastamise vahendite ja meetoditega. Meie juhendajaiks olid kaks kogenud puidurestauraatorit - Jaanika Turu ja Joel Kõivistik. Järgnes praktiline tegevus - iga osaleja valis vanavara hulgast endale meelepärase eseme ning töö läks lahti. Kes valis tooli, kes laua, kes kasti, kes laastukorvi, kes mõne muu puidust tarbeeseme - hakkama saadi kõigega. Kohvipausi ajal räägitud juttudest selgus, et nüüd, kui esmased kogemused on olemas, võiks vanavara restaureerimise õpitoaga jätkata.

Sooviti õppida metalli puhastamist ja puitmööbli restaureerimist.

14.augustil peeti kihelkondlik nõupäev, millest osa võtma olid palutud endise Võnnu kihelkonna alal praegu tegutsevate valdade (Ahja, Haaslava, Mäksa, Vastse-Kuuste, Meeksi ja Võnnu) erinevate huvigruppide esindajad. Päev algas osalemisega jumalateenistusel Võnnu kirikus. Seejärel koguneti Võnnu koolimaja palmisaali, kus Võnnu vallavanem Tõnu Muru tervitas kihelkondlikul nõupäeval osalejaid. Virve Tuubel tutvustas oma huvitavas ettekandes Eesti Rahva Muuseumi kogudes säilitatavaid Võnnu kihelkonnast kogutud esemeid. Kohvipausile järgnesid nõutoad. Omavalitsuste, seltside, ettevõtjate, haridusasutuste, noorte, seltsi- ja kultuurimajade esindajad arutlesid kihelkondliku koostöö vajaduse ja võimaluste üle. Hiljem koguneti uuesti palmisaali, kus tutvustati nõutubades väljakäidud ideid. Koostöö vajaduses ei kahelnud keegi - hea on teada, kuidas elavad ja toimetavad naabrid. Ja miks mitte midagi põnevat koos ette võtta! Hea sõnaga meenutati ühiseid kihelkonnapäevi Võnnus (2000.-2002.a), Järvseljal (2003.a), Ahjal (2004.a), Mäksal (2005.a) ja Haaslaval (2006.a). Nõupäevast osavõtjad tegid ettepaneku taaselustada kihelkonnapäevade traditsioon. Samuti leiti, et ühiselt võiks välja andma hakata kihelkonnalehte, moodustada kodu-uurimise komisjon ja koostada kihelkonna ajalooraamat. Üheks huvitavaks ettepanekuks oli kihelkondliku mittetulundusühingu asutamine, mille kaudu siis toimuks koostöö edendamine. Millised ettepanekutest teostuvad, sõltub juba inimestest, valdadest, seltsidest ja ettevõtjatest endist. Nõupäeval osalejad said tutvuda ka fotonäitustega ning vanasti taludes kasutusel olnud esemete näitusega, mille vanim eksponaat pärines aastast 1779.

Nõupäeva lõpetas meeleolukas kontsert, kus esinejaiks olid Põlvamaa lõõtsamehed - Heino Tartes ja Sõbrad.

LMS Lõoke projekti „Kogukond, kogemus, koostöö" toetasid EAS-i kohaliku omaalgatuse programm ja Võnnu Vallavalitsus. Täname!