Meie looduskooli vahvast algusest saab suurepärase ülevaate Silvia Viru fotode kaudu Lääniste küla kodulehelt meie ajaveebist (www.hot.ee/laaniste1).

Alustuseks viis Lääniste küla noor ning kogenud harrastuskalamees, Lauri Lillo, läbi kaheosalise „Õngitsemise koolituse algajatele", kus õpetas väikestele huvilistele lihtkäsiõngega õngitsemise algtõdesid. Teiseks juhendas värske külaelanik Piret Lõhmus samblike tutvustavat retke „Samblikekirjad Lääniste puudel". Mõlemad olid õnnestunud ettevõtmised ja neile oodatakse järge. Sügisel tahamegi jätkata ning muuta Lääniste looduskooli kokkusaamised ja retked regulaarseteks.

Selleks, et planeeritavad üritused oleksid tõhusad, jätkame

senist praktikat, kus igal koolitusel ja retkel on kindel ja kogenud juhendaja. Teeme koostööd Võnnu Keskkooli, Tartu Ülikooli Teaduskooli ning Looduskaitsebioloogia töörühmaga (http://www.ut.ee/lkb). 2012 aastal on kavas looduskoolis keskenduda asulalooduse tundmaõppimisele Lääniste küla näitel. Tegevustena kavandame erinevaid retki ja koolitusi lähtuvalt aastaajast ning kodukoha looduse poolt pakutavatest võimalustest.

Lääniste küla piirkond on ideaalne nii vee- kui ka maismaa elustiku mitmekesisuse tundma õppimiseks. Külast voolab läbi Ahja jõgi, mis kulgeb edasi küla vahetus naabruses asuva Emajõe Suursoo looduskaitseala ja Emajõe suudmeala poole. Siin on ulatuslikud erinevate kasvukohatüüpidega metsad ning suhteliselt lähedal asub ainulaadne Järvselja ürgmetsakvartal. Kultuur- ja loodusmaastiku omavaheline piirnevus külas ja selle servas loob rikkaliku lindude fauna ning õuedes asuvad tiigid on soodsaks elupaigaks kahepaiksetele. Taluõuede ja linnamäe põlispuid katavad põnevad samblikumustrid ning looduslikel niitudel ja jõe kallastel kasvab mitmekesine taimestik. Ümbritseva looduse tundmaõppimine võib avada täiesti uued võimalused edasiseks arenguks nii looduskoolis osalejatele kui ka Võnnu vallale laiemalt, sest meie piirkond oma ainulaadse loodusega on jätkuvalt perspektiivne loodusturismi seisukohalt. Lääniste looduskooli tegevus soodustab ka kohalikest loodushuvilistest matkajuhtide koolitamist edaspidi.

Lääniste Looduskooli tegevus on Võnnu vallas uudne, sest võimalused sarnaseks huvitegevuseks ja enesetäienduseks on seni puudunud. Lisaks ei ole avaliku arvamuse kohaselt looduskaitse selles piirkonnas üleliia populaarne, millest annab tunnistust vastuseis Emajõe Rahvuspargi loomisele. Looduskooli tegevuse üheks võimalikuks tulemuseks on looduskaitsjate ning kohalike inimeste vaheliseks koostööks paremate eelduste loomine loodusharidusliku tegevuse kaudu.