Möödumas on mõnusalt soe ja päikeseküllane suveperiood. Suvi on olnud minu jaoks mõõdukalt sisukas ja võimaldanud vajaliku ajaressursi järgmise majandusaasta tegevuste planeerimiseks.

Ajahammas on armutult purenud valla tehnorajatisi ja hooneid. Kiiremas korras on vajalik järgnevatel majandusperioodidel rekonstrueerida vee-, kanalisatsiooni- ja soojustrassid, remontida lasteaia katus ning korrastada keskkooli elektrisüsteem.

Käesoleva aasta suvel rekonstrueeriti Võnnu alevikus osaliselt soojustrass ja paigaldati kolmele korrusmajale soojussõlm. Sooja tootmine on selle tõttu muutunud efektiivsemaks, kuna uued rajatised on tunduvalt vähendanud soojakadusid. Järgmisel majandusaastal on planeeritud ülejäänud tarbimiskohad varustada soojasõlmedega, mis võimaldavad tarbijail soojatarbimist ise reguleerida. Energiatõhususe parandamiseks tuleb esmalt teha teatud väljaminekud ehk investeerida energiasäästmisse.

Loodan, et uue hoo saab sisse Võnnu kihelkonnapäeva kunagine traditsioon. Augustikuul toimuski Võnnu Keskkooli ruumides töine ja samas ka meeleolukas ümarlaud, kus arutati Võnnu kihelkonna valdade koostegemiste ja ürituste taaselustamise võimalusi.

13. augustil toimus Kaagvere staadionil nelja valla vaheline jõukatsumine, nn Vooremäe mängud. Võnnu vald saavutas südikalt võisteldes esimese koha. Siinkohal tahan tänada Võnnu Keskkooli kehalise kasvatuse õpetajaid, kes panid kokku meeskonnad ja organiseerisid kohapeal võistlejate tegevusi. Eriline tänu muidugi kõigile osalejatele, kes tõestasid, et Võnnu valla rahvas on jätkuvalt sportlik.

Erilise sooja tunde tekitas 1. september, kui avaaktusel marssisid kultuurimaja aukohtadele esimese klassi 18 õpilast. See näitab, et klassid täituvad ja Võnnu Keskkool on jätkusuutlik. Positiivse arengu üheks alustalaks on kõrgelt spetsialiseeritud teadmiste ja oskustega inimkapital. Selle arendamine peab olema edaspidi senisest oluliselt prioriteetsem. Ilma tugeva kaasaegsete teadmiste ja oskusteta tööjõu olemasoluta ei ole kasu investeeringutest ega muudest tootlikkuse tõstmiseks tehtavatest meetmetest.

Rahulolu eluga ei seostu inimeste üldiste hinnangutega majanduslikule olukorrale riigis, mis on viimase kahe aasta jooksul muutunud väga kriitiliseks. Samas inimeste ootused nii leibkonna kui ka riigi majandusliku olukorra tuleviku osas on võrreldes eelmise aastaga muutunud mõnevõrra optimistlikumaks,

Majandust suunavad erinevad positiivsed ja negatiivsed tegurid. Mitte ei sooviks, et Võnnu valla eluolu kulgemine sarnaneks pildiga Krõlovi valmist „Luik, haug ja vähk" - mitmed positiivsed tegurid proovivad majandust ülespoole vedada ning samuti leidub negatiivseid tegureid, mis majandust allapoole vajutavad.

Kaunist sügise algust ja hoiame kokku valla tegemistes.