Õppest puudumine on lubatud üksnes mõjuvatel põhjustel. Vanem peab lapse puudumisest teada andma puudumise esimesel päeval. Kui kooli pole puudumisest teavitatud, peab klassijuhataja hiljemalt teisel päeval koduga ühendust võtma, et õpilase puudumise põhjus välja selgitada. Juhul, kui puudumise põhjust ei õnnestu kahe päeva jooksul välja selgitada, peab kool pöörduma kohaliku omavalitsuse poole, korraldamaks meetmed koolikohustuse täitmise tagamiseks.

Puudumistõendi peab õpilane esitama hiljemalt kooli tuleku teisel päeval. Kui õpilane on puudunud mõjuva põhjuseta või pole kahe päeva jooksul puudumistõendit esitanud, on tegu põhjuseta puudumisega. Kolme hilinemist loetakse võrdseks ühe põhjuseta puudutud tunniga.

Kodustel põhjustel puudumiseks peab lapsevanem esitama taotluse klassijuhatajale hiljemalt üks päev enne puudumist. Sel juhul pole hiljem puudumistõendit vaja esitada.

Oluline on meeles pidada, et tunnist puudumine mis tahes põhjusel ei vabasta õpilast õppematerjali omandamise kohustusest. Tundides omandatav materjal ja koduülesanded on kirjas e-koolis. Ette planeeritud pikemate puudumiste korral (puhkusereis perega, haiglas viibimine vms) peab õpilane puudumise kooskõlastama kõikide aineõpetajatega, kes kannavad puudumistaotluse blanketile puudumisajal omandamist vajava õppematerjali ning selle esitamise tähtaja.

Nii puudumistaotluse või -tõendi esitamiseks kui ka muude teadete edastamiseks võib vanem valida talle sobiva variandi: helistamine, teade õpilaspäevikus või ekoolis, e-kiri klassijuhatajale või kooli sekretärile, kirjalik tõend.

Koolil on kohustus kanda hariduse infosüsteemi (EHIS) andmed nende õpilaste kohta, kes on õppeveerandis põhjuseta puudunud rohkem kui 20% õppetundidest. Seni on põhjuseta puudumised meie koolis olnud mureks vaid mõnede õpilaste puhul. Usun, et kooli ja kodu tihe koostöö aitab veelgi vähendada põhjuseta puudutud tundide arvu ning annab meie õpilastele tugeva baasi edasisteks õpinguteks.

Vastse-Kuuste Kooli kodukorra lisa 11 "Õppest puudumiste menetlemise kord" ja puudumistaotluse blankett on kättesaadavad kooli kodulehel rubriigis Dokumentatsioon, Kodukorra lisad.