Mõned aastad tagasi, kui Rõngu-Otepää maanteed rekonstrueeriti, otsustati paigaldada bussiootekodadesse  toredad prügikastidki. Et vallas tervikuna ühte joont hoida, paigaldati samasugused ka Nõuni piirkonna bussiootekodadesse. Maksid need kokku ikka päris korralikult. Mis on siis nendest prügikastidest tänaseks saanud? Üks on ära varastatud, kahel on sisemine prüginõu kadunud, üks on  koos maasse valatud betoonankruga välja murtud, sageli on neid lihtsalt lömmi pekstud.

Laupäeva hommikul, 22. oktoobril oli Palupera bussijaama juures näha selline pilt, nagu juuresoleval fotol näha. See tegi väga kurvaks - kas tõesti omavalitsus paigutaski prügikastid selleks, et keegi neid pidevalt lõhuks. On olnud arvamusi, et need võivad olla möödasõitjad. Ei vaidle vastu, kuid siiski olles neid bussijaamu aastaid hooldanud, on jäänud arvamus, et need inimesed on meie omad, kohalikud, need samad, kes elavad meie kõrval ja just noorte hulgast. Sest prügikaste jälle vormi painutades, on jalajäljed, mis kastile jäänud, ikka väikesed olnud.

Ja nüüd pöördumine sinu poole, PÄTT. Ma pole halb inimene, kuid ma sooviks, et sa tunneks sama tunnet, mis mina ja  paljud Palupera elanikud sel laupäeva hommikul. Kindlasti  ei taha sa, et sinule vajalike asjadega tehakse sama, nagu sina tegid selle prügikastiga. Kindlasti ei taha sa, et sulle lähedaste inimestega käitutakse nii, nagu sina tegid. Miks sa siis teed seda, mida sa ei taha, et sinule tehakse?? Kas sul pole oma energiat kuhugi maandada? Kas oled sa teinud midagi oma kodukoha heaks ja võid öelda uhkusega - mina tegin seda.

Veel pole ma kaotanud usku inimestesse, kes elavad meie külades, kuid sellised teod teevad kurvaks. Kutsun kõiki võitlema selliste lõhkujate vastu, et meie vald oleks kena ja korras, et me võiks öelda uhkusega, et elame Palupera vallas. Nagu tegid need tüdrukud, kes läksid õppima Nõo Gümnaasiumi ja julgesid juba esimesel päeval ainukestena uutest õpilastest öelda - me elame Palupera vallas.

Kalev Lõhmus
Palupera valla elanik