Laada ettevalmistused hakkasid pihta juba suvel. Plaanis oli ja on ka edaspidi korraldada laata meie kahekümne ühe küla ja ühe aleviku kaasabil. Saatsime laiale elektronkirju ja teateid, et laadale registreeruks ikka hulgaliselt kauplejaid. Paaril korral olime koos külavanematega, et läbi arutada üksikasju laada sujuvamaks toimumiseks. 

Septembris hakkasid laadale registreeruma juba esimesed kauplejad. Laadapäevaks oli ennast kirja pannud üle neljakümne kaupleja. Kahjuks ehmatas laadapäeva hommikul sadanud vihm vist mõned kauplejad ära, aga enamus olid siiski kohale tulnud. Kõige kaugemalt olid meile oma kaupa tulnud pakkuma Läti keraamikatootjad.

Nagu külalaadale omane, sai kaubelda ainult käsitöö, loodustoodete, aiasaaduste, istikute, küpsetiste ja kalaga. Kõik nimetatud kaubad olid laadal saadaval. Loodan, et  kõik kauplejad said oma toodangut ka müüa. Kauplejailt ei nõutud kohamaksu, kuid iga kaupleja võis oma äranägemise järgi annetada laada lõpus toimuva oksjoni läbiviimiseks oma kaupa.

Meie valla küladest olid esindatud  Ridaküla, Vardja küla, Vana-Võidu, Tänassilma, Valma, Tusti, Uusna, Viiratsi ja Saareküla. Siinkohal tahaks tänada Vardja küla inimesi, kes tulid kohale kahe suure telgiga, olles üheskoos laadaks valmistunud. Neil oli pakkuda aiasaadusi, leiba, pannkooke, piima ja paljusid teisi talutooteid. Oleks tore, kui järgmisel laadal oleksidki kõik meie valla külad niimoodi ühiselt väljas ja neile lisaks veel mõned üksikkauplejad. 

Kogu päeva oli avatud ka käsitöötelk, kus sai valmistada plastmasspudelist lilli, tikitud kaarte, erinevaid kingikaarte ja helkurit koos paelaga. Meisterdamist jätkus nii suurtele kui väikestele, pingid laua ümber olid terve päeva meisterdajaid täis. Tänud juhendajatele Leele, Marile, Küllile, Annelile ja Silvile.

Kohe laada algusest oli avatud ka leivasahver, kuhu iga soovija võis tuua omaküpsetatud leiba laadalistele degusteerimiseks. Maitsmiseks saime välja panna üheksa erinevat leiba, mis olid nummerdatud, et leiba hinnataks maitse, mitte küpsetaja järgi.

Laada lõpus selgitasime välja maitsvaima leiva küpsetaja. Selleks oli Rita Tamm Uusna külast, teiseks tuli Takkama-Hansu talu Vardja külast ja kolmandaks Kädi Salme Viiratsi alevikust. Tänud Reedale leivasahvris toimetamise eest.

Kauplejate poolt annetatud ja nende endi poolt määratud alghinnaga kaubad pandi laada lõpus oksjonile, mille tulu läheb külaliikumise edendamiseks. Annetati 15  toodet - kaks kõrvitsat ja moosi, kringel, ehted, kindad, kaks pikka suitsuvorsti, vaas ja pähklipuu. Vardja küla oli küpsetanud spetsiaalselt oksjoni tarbeks suure vaagnatäie kohupiimakooki.

Kõik oksjonil pakutud tooted leidsid omaniku ning külaliikumise edendamiseks kogunes 93,68 eurot. Aitäh ka oksjoni kaasahaarava läbiviimise eest Ilmele ja Pillele. Laada lõpuks oli ennast valmis seadnud Tänassilma rahvamaja näiteringi üksmeelne pere, et esitada laadalistele oma kõige uuem etendus «Viimane võimalus», mille olid lavale seadnud Merike ja Pille. Kogu laada vältel mängis mõnusaid lugusid vahepaladeks Ermas Hein, helitehnika sujuva toimimise eest kandis hoolt Meelis Utt. Laat lõppes külasimmaniga.

Aitäh Annele, kes oli kogu päeva ametis päeva juhtimisega, tutvustas laadal pakutavat kaupa, vestles laadalistega ja jagas infot ning Kaidole, kes hoolitses transpordi parkimise ja ohutuse eest. 

Paneme juba nüüd mõtted valmis, kuidas järgmist laata veel huvitavamaks ja paremaks muuta. Heaks näiteks on siin Vardja küla, mille külavanem peale laata kirjutas, et Vardja küla loodab tulevikus veel ja veel koostöövalmidust üles näidata.