Edmond Kiho:

Tulin keemiatehasesse tööle juba 1951. aastal ning elasin siinses töölisasulas. Samal ajal huvitusingi fotograafiast ja üritasin jäädvustada kõike, mis mulle põnev tundus. Nagu hilisem aeg näitas, muutus huviala armastatud tööks. En­dalegi märkamatult kogunes ja suurenes minu fotoarhiiv ning ilmusid ka esimesed temaatilised albumid.

Minu poolt koostatud Maardu linna fotokroonika koos­neb piltidest, mis kajastavad nii inimeste argielu kui ka olulisi sündmusi linna ajaloos ja ehituses.

Alustuseks tutvustaksin lugejaile ülesvõtet, kus olen jääd­vustatud oma töömehetee alguses. Need on viiekümnen­dad aastad, mil töötasin tehases lukksepana ja ei osanud veel ettegi kujutada, missugused suured muutused on tulemas ümbruskonna maastikul. Muidugimõista ei us­kunud, et elan selle ajani, mil räämas tööstusasulast saab kena ja kaasaegne Maardu linn.

Järgmine foto kujutab linna, tollal veel Kallavere, esimese elukvartali peatänavat.

Selle tänavaga seob mind üks huvitav seik. Maardu arenes ja kosus koos keemiakombinaadiga ja mina kui tööline ning parteiaktivist vestlesin sageli külanõukogu esimehe A.Vikuloviga nii jooksvatest probleemidest kui tuleviku­plaanidest. Kui kerkis päevakorrale küsimus uue asula tänavate nimedest, otsustati meie peatänav - Keemiku­te tee - ümber nimetada. Tolle aja vaimus hakkas tänav kandma revolutsionäär Viktor Kingissepa nime. Kuid juba õige pea, mil Kallavere liideti Tallinna Mererajooni alla, nimetati see uuesti Keemikute teeks. Lihtne põhjus - Tallinnas juba oli V.Kingissepa tänav.

Kolmandal fotol näeme linna esimest autobussi, mis kurs­seeris liinil Leningradi maantee-Keemiatehas-Kallavere. Buss käis kaks korda päevas, kuid mitte alati ei jõudnud ta sihtkohta, eriti talvisel ajal ja vihmaperioodidel. Korra­likku teed kui sellist lihtsalt ei olnud. Käisime põhiliselt jalgsi, ja kui õnnestuski vahel end täiskiilutud bussi sisse trügida, siis peatuses maha tulime tihti ilma nööpideta ja poriste äratallatud jalanõudega. Tehases töötas ju sellal üle tuhande inimese.

Neljas foto kujutab piirkonda, kuhu hiljem ehitati esi­mene Maardu koolimaja, mis nüüdseks kannab Kalla­vere keskkooli nimetust. Pildil on tollane külanõukogu esimees A.Vikulov ning tulevase haridustempli direktor P.Romanovski.

Järgneval kahel ülesvõttel näeme, kuidas nägi välja Kal­lavere keskkool pärast ehitustööde lõpetamist. Samas on näha ka kooli selleaegne õpetajaskond. Muuseas käis tol­lane õppetöö kolmes vahetuses ja nii eesti kui vene keeles. Edasi tuleb pilt, kus väike poiss seisab meie elektritsehhi territooriumil asuva väikese lennuki taustal. Sellel fotol on oma ajalooline jätk, kuna poisist - Mart Metstakist sai hiljem sellesama elektritsehhi juhataja. Mardi isa on lugu­peetud Maardu veteran - üks esimestest linna ehitajaist. Aga sellel pildil näeb linna esimest individuaalelamut. Tänaseks on maja välisilme veidi muutunud ja asub ta aadressil Ringi tee 22.

Järgnevalt on fotosilm tabanud hetke kultuurimaja ehi­tuselt, mis siis kandis veel lihtsalt klubi nimetust. Alles mitme aasta pärast saab hoone oma tänapäevase ilme. Ja lõpuks foto keemiakombinaadist Eesti Fosforiit viie­kümnendate lõpust. Juba sel ajal oli tegemist hiigelrajati­sega oma keeruka tehnilise baasiga, mis andis maailma­tasemel toodangut.

Toimetuselt: Lugupeetud lugejad! Edmond Kiho 85. juubeli puhul avatakse Rahvamajas näitus tema suure­pärasest fotokollektsioonist. Teil kõigil avaneb võima­lus näha erinevate põlvkondade ajalugu Maardu linna arengus XX sajandi teisel poolel.

Omalt poolt soovime kogu südamest Edmund Kihole tu­gevat tervist, pikka iga ja uusi loomingulisi kordamine­kuid.