Panen lastevanematele südamele, et nad jälgiksid, mida nende lapsed teevad. Teaksid nende tegemistest, olemistest ning läbisaamistest. Pahatihti sünnivad halvad mõtted seltskonnas, kus neid koos ka ellu viiakse. Mõni noorena tehtud mõtlemata tegu võib kummitada pikalt edasises elus. Kevadel pöörasin tähelepanu jalgratastele, mis lukustamata ööseks maja ette jäetakse. Suvi ning selle lõpp kahjuks näitavad, et jalgrataste vargused on endiselt aktuaalsed.

Kurb on tõdeda, et inimesed on oma vara osas nii hoolimatud ja jätavad selle lohakile. Maakonnas ei möödu nädalatki, kus ei teatataks jalgrattavargusest.

Patrullimise käigus on kontrollitud jalgrataste parkimisega seonduvat ning on leitud, et rattahoidjasse jäetakse rattad reeglina lukustamata. Tõenäoliselt loodetakse sellele, et ega keegi seda nii vähese aja jooksul ikka varastama hakka. Kontrollimise käigus vormistasid politseiametnikud mitmeid suulisi hoiatusi ja see tekitas kontrollitavatel mitmeid küsimusi, millele siinkohal püüan ka vastata.

Suulised hoiatused vormistati Liiklusseaduse § 259 lg 1 tunnustel selle kohta, et isik enne sõiduki (jalgratta) juurest lahkumist jättis rakendamata abinõud, mis välistaks selle omavolilist kasutamist. Antud hoiatamisega püüdsid politseiametnikud pöörata inimeste tähelepanu sellele, et lukustamata jalgratas on varastele kerge saak ja omanik peab ise tegema kõik, et tema vara võimalikult raske varastada oleks. Alati on meeldivam tegeleda ennetustöö kui tagajärgedega.

Kuna Järvakandi kogukond tunneb üksteist läbi ja lõhki, ei jää kahtlased võõrad, kes võivad olla vaid läbisõidul, kohalike tähelepanuta. Öeldakse: kus tegijaid, seal nägijaid. Igasugune informatsioon (ka anonüümne) kahtlastest isikutest, sõidukitest ning sündmustest on alati teretulnud ja lihtsustab meie tööd. Ärge jääge ootama hetke, kui midagi on juhtunud ning kellegi vara kadunud või hävitatud, vaid ennetage seda ja andke teada oma tähelepanekutest!


Jaan Sildoja piirkonnavanem
Telefon 5303 6804, 612 3503;
e-post jaan.sildoja@politsei.ee,
lühinumber 110