Koolituspäeva alustas energiline Siiri Liiva, kes rääkis projektist "Maailm on mu tagaõu" ning pikemalt oma kuuekuulisest reisist Kolumbiasse. Nimelt oli ta vabatahtlik, kes otsustas teha midagi teistmoodi ja saada unustamatuid kogemusi.

Päeva jätkas Eesti4H, mis on mittereligioosne ja apoliitiline noorteorganisatsioon, kuhu kuuluvad nii linna- kui ka maanoored alates 7. eluaastast.

Enamik kohalolijatest ei teadnud sellest organisatsioonist midagi. Kui on kavas luua noorteklubi, siis Eesti4H on just õige koht selleks, rääkis meile Noorteühingu Eesti 4H juhatuse esimees Ragnar Kokkonen.

Inimlikkus, võrdsus, erapooletus, sõltumatus, vabatahtlikkus, ainusus, ülemaailmsus - need sõnad iseloomustavad Eesti Punast Risti. See organisatsioon on ideaalne kõigile, kellel on suur soov aidata inimesi tervisehoiu alal. Seda saime teada Eesti Punase Risti Valgamaa esindaja Aino Päärolt. Koolituspäeva külastas ka Kaitseliidu esindaja Kaimo Vahtra. Nii mõnigi noor küsis endalt, miks mitte liituda Kaitseliiduga?

Päeva lõpetas noorpoliitik Katre Kikkas. "Ma ei ole kahetsenud kordagi, et liitusin noorte sotsidega," teatas Katre. Ta rääkis üldisemalt ka teistest erakondadest, jäädes siiski erapooletuks.

Kõik koolitusel rääkinutest on vabatahtlikud. Kõik organisatsioonid ja tegevused, millest räägiti, on puhtalt üles ehitatud vabatahtlikkusele. Ei tohiks unustada, et aasta 2011 on vabatahtlikuse aasta. Projekti rahastas kodanikuühiskonna sihtkapital, kaasfinantseerija oli Palupera vald.