1.septembril käisid lasteaia personalile head tööindu soo­vimas ka vallavanem Jüri oma abi Anneliga. Tänusõnad las­teaiaperele ning lillekimp jää­vad muhemõmmide südameid soojendama pikaks ajaks!

6.septembril peeti kõiki­des rühmades sügisest spor­dipäeva. Võisteldi omavahel ja selgitati välja lasteaia pari­mad sportlased. Jõudu katsuti mitmel spordialal: lühi- ja pi­kamaajooksus, kaugushüppes, palliviskes.

Müramõmmidest olid lõppkokkuvõttes parimad: Marko Moorits, Martin Paul Moorits ja Riia Alliku. Maru­mõmmi parimateks osutusid tüdrukutest Sirja Aasmaa, Elina Anvelt, Leida Riin Loog ning poistest Sander Soo, Kai­do Elisarov, Aksel Nõmmik. Tublimad sportlased said au­tasustatud diplomitega. Võitsid aga kõik, kes võistlustest osa võtsid. Sportimine teeb ju alati meele rõõmsaks!

12.-16.septembril toimus lasteaias tervist edendava pro­jekti raames teemanädal „Otsi Otti!", mille raames kahe vane­ma rühma mudilased õppisid palju uut ja huvitavat metsas liikumise kohta. Esmaspäeval mängiti lasteaia õuealal temaa­tilisi mänge, räägiti ohtudest metsas ning tegutsemisest ohu korral. Kahjuks lükkus plaan minna Tagametsa matkale halva ilma tõttu edasi. Reedel suunduti siis praktilist osa läbi viima kodusesse Saare kuu­sikusse. Lapsed said metsas matkata, uurida taimi ja puid. Kõige põnevam oli aga tegutse­mine metsas äraeksimise korral - korrati ellujäämise reegleid, meisterdati stopp-märke ning ehitati onni. Kõik lapsed olid hingega asja juures. Kui onn valmis, mindi metsast välja, et kokkuvõtteid teha. Toimus väike viktoriin, et selgitada välja parimad ellujääjad. Nen­deks osutusid Tauri Rohtsalu ja Sandra Paimla, kes nädala jooksul õpitust kõige rohkem kõrva taha olid pannud. Pa­rimaid ellujääjaid autasustati medalitega. Samuti jagati mah­lajooke lastele, kes tegutsemi­sega olid silma paistnud.

15.septembril toimus va­navanemate pidu. Sel aastal otsustasime peo septembris ära pidada, kuna vanavane­mate päeva tähistatakse just septembrikuu teisel pühapäe­val. Vanaemasid, vanaisasid ja vanavanavanemaid oli saali kogunenud päris palju. Kõige­pealt kuulati õpetajate Inna ja Eha mälestusi oma lapsepõl­vest ja vanaemadest. Need olid huvitavad ja üsna naljakad. Seejärel said lapsed juba koos vanavanematega mängida ja laulda. Sellest ei olnud mida­gi, et mõnel lapsel vanaema ega vanaisa kohal polnud, sest vanavanemad on alati lahkelt nõus kõikide lastega mängima! Kui ühismängud mängitud, said lapsed vanavanemate­le oma rühma näidata ning üheskoos kasvumappe täien­dada. Sel aastal paluti vana­emadel kaasa võtta üks hoidis, et nendest kokku seada näitus. Näitus sai pilkupüüdev ja rik­kalik. Kui lastel õuemineku aeg kätte jõudis, suundusid vana­emad-vanaisad saali, et veidi ühises vestlusringis teed juua ja kringlit süüa.

Pühapäeval, 18.septemb­ril toimus projekti (programm „Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2011-2011") raames liikumisüritus „Samm-sam­mult". Üritus oli mõeldud eelkõige tööealisele elanikkon­nale. Meie vallas viisid ürituse läbi Heidi ja Tuuli. Toimus orienteerumisega matk Imave­re küla lähiümbruses. Iga osale­ja sai matkakaardi marsruudi ja tingmärkidega kontrollpunkti­de asukohtade leidmiseks. Lä­bida tuli 2 kontrollpunkti ning koguda „jalajälgi".

Pärast aktiivset liikumist pakuti matkajatele kosutuseks erinevaid mahlasid ning juur­vilja. Üritusel osales 36 ini­mest. Kogu ettevõtmist saatis imeilus ilm.

Reedel, 23.septembril tä­histas mõmmipere sügise sün­nipäeva. Koguneti veidi enne keskpäeva, et täpselt 12.04 sün­nipäeva alguseks valmis olla. Mängiti ringmänge ja lauldi sünnipäevalaule. Kui õige aeg saabus, hüüdsid lapsed sügi­sele rõõmsalt „Tere!". Sügis tõi lastele ka suure korvitäie pu­napõskseid õunu, mis värskes õhus eriti hästi maitsesid.

20.-30.september viidi rühmades läbi traditsiooni­list sügisandide näitust, mis seekord sai nimetatud „Oi, Nunnu!". Selleaastast näitust ilmestasid lisaks vahvate ku­judega aed- ja köögiviljadele marumõmmi rühmas väga erinevad kõrvitsasordid, müra­mõmmi rühmas aga põnevad meisterdustööd.

26.-30.september tähistati lasteaias piimanädalat. Rüh­mades räägiti palju piimast ja piimatoodetest, mängiti te­maatilise mänge. Reedel oli aga maru- ja müramõmmidel eriti rõõmus päev - nimelt käidi Imavere Kõrtsis jäätist söömas. Enne käidi piimandusmuu­seum hoovis, kus vaadati seina­pilte piima teekonnast inimese toidulauale ning mitmesuguste piimatoodete valmistamise vii­sidest.

Suur tänu lasteaiapere poolt Pillele!

29.septembril tähistati mihklipäeva. Müramõmmi lapsed esitasid õpetaja Eha ju­hendamisel kaaslastele etendu­se „Naeris". Seda oli päris põ­nev jälgida ja nii suurt naerist nagu Ehal kaasas oli, polnud keegi varem näinud. Seda an­dis kohe sikutada! Üheskoos mängiti veel hundi - lammaste mängu, mis pakkus põnevust ka pealt-vaatajatele, nimel. Rahvamänguhommik oli tore ja lambamäng hakkas lastele nii meeldima, et seda hiljem rühmaski mängiti.

29.septembril käis Ma­rumõmmi rühma võistkond esindamas oma lasteaeda järje­kordsel maakondlikul lasteae­dade vahelisel jõukatsumisel. Seekord toimus spordipäev Türi linnastaadionil ning kor­raldajaks oli Türi-Alliku laste­aed. Imavere võistkond võistles koosseisus: Agne Kööp, Andrey Melnikov, Sirja Aasmaa, Tauri Rohtsalu, Kristjan Martsepp ja Leida Riin Loog. Peale tervi­tussõnu ja soojendust hakatigi kohe pendelteatejooksuga pih­ta. Eriti põnev oli stardipüstoli paugu peale võistluse alusta­mine. „Magama" keegi stardis igatahes ei jäänud! Võitlused toimusid veel mitmel erineval alal - jalgpalli väravasse löömi­ses, kombineeritud teate-võist­luses, palli korvi viskamises, üle pinkide ronimises. Meil õnnestusid kõige paremini just täpsust nõudvad alad - nii pal­li väravasse löömise kui korvi viskamisega saime kähku hak­kama. Teatevõistluses sattusi­me kokku aga Paide Sookure lasteaia poiste võistkonnaga, kes hea meelega nii kaua eda­si jooksid, kuni meie viimane võitleja lõpetas.

Nii mõnigi laps oli esimest korda sellise suure rahvahulga ees võistlemas ja see tegi veidi kohmetuks. Ent tuju oli hea ja kõik andsid endast parima. Kui auhinnad käes ja väike piknik peetud, jäi lapsi siiski vaevama üks küsimus - millal meie ka­rika endale saame? Rändkarika sai seekord endale Roosna-Al­liku lasteaed, kes korraldabki järgmise spordipäeva.

Aitäh Annelile, kes meid sõidutas, kaasa elas ja julgus­tas!

23.september - 13.oktoo­ber - tammetõrude kogumi­se kampaania. Kampaanias osales 28 peret ning kolme nädalaga koguti üks tonn tam­metõrusid. Tammetõrud anti üle reedel, 21.oktoobril Ima­vere jahtkonna jahimeestele. Mõmmipere suutis neid tõeli­selt üllatada! Suurt saaki käisid uudistamas ka Järva Teataja ajakirjanikud. Aitäh kõikidele lastele ja nende pereliikmetele, kel oli tahtmist ja mahti ette­võtmises kaasa lüüa. Kampaa­nias osalesid järgmised lapsed (ja nende pereliikmed): Gredi Mett, Helena Marii Haljas, An Tõnise, Jesslin ja Jessika Ki­vimurd, Romet Randalainen, Rasmus ja Sander Soo, Meribel ja Kristjan Tšetšotka, Kelli ja Kalle Tõnise, Maria Lotta ja Tristan Saar, Kadi Lepp, Marko Moorits, Keiro ja Elina Anvelt, Meribel Marmor, Lisandra Nõmmik, Triine-Liis Oja, Martin Paul Moorits, Ingermai ja Tauri Rohtsalu, Agor ja Ak­sel Nõmmik, Aureelia Kasar, Roko Loog, Sandra Paimla, Rita ja Riia Alliku, Sirja Aas­maa, Andrey Melnikov, Agne Kööp, Kaido Elisarov, Kaur- Erik Kaik, Reio Allsaar. Kaa­sa lõid ka Lilian Okas, Tuuli Haljaste, Anneli Siimussaar ja Heidi Arula.

Neljapäeval, 6.oktoobril käis lastel külas Nublu koos päästeteenistujatega. Küla­lised rääkisid lastele, kuidas tuleb käituda tulekahju korral. Elevust tekitas koos Nubluga roomamine. Hiljem õues said lapsed uudistada suurt pääste­autot, mida saadi igast kandist põhjalikult uurida.. Külas­käiku jäi meenutama ühispilt koos Nublu ja vaprate pääst­jatega.

Neljapäeva õhtupoolikul toimus ka lastevanemate üld­koosolek. Lastevabematele esines Piret Sapp HTM-st, kes rääkis lasteaedade hetkesei­sust ja tegevusest Järvamaal, haridussuundadest ning laste­vanemate ootustest.

Reedel, 7.oktoobril oli pildistamispäev. Hommiku­poolik oli traditsiooniliselt sigimist-sagimist täis, et ikka kõik lapsed soovitud ülesvõt­ted tehtud saaksid!

Neljapäeval, 20.oktoobril toimus selleaastane perepidu. Rõõmu sai tunda rohkearvu­lise osavõtu üle, sest osalejaid oli üle 80 inimese. Peo juha­tasid sisse vanema aiarühma laste kaks etteastet - tüdrukute esituses kõlas päevateemane „Tervitus laul" ning poiste esi­tuses lustakas „ Peo marss". Seejärel kutsuti kõiki saalisvii­bijaid ühislaulule-mängule.

Pärast laste esinemist ja ühismängu tutvustas õpetaja Tuuli peredele, mida maja peal avatud töötubades teha saab. Enne saalist lahkumist sai iga pere värvilise paberpileti, kuhu tuli kirjutada nimi. Ühtlasi näitas see, millisesse töötuppa tuli esimesena minna ning peo lõppedes läks sedel omakorda pereloosi korvi.

Avatud oli 4 töötuba. Meis­terdamistoas said kõik soovijad õpetajate Inna ja Ülle juhen­damisel meisterdada kaardi ja liikuva karu. Kaardid tulid väga kenad. Liikuva karu meis­terdamine nii kerge ei olnud, see nõudis taipu ja oli küllalt­ki palju pusimist. Sporditoas korraldasid vahvaid mänge ja võistlusi õpetajad Liia ja Tuu­li. Erilist elevust tekitas „Kir­bumäng" ning „Metsik Lääs", lisaks mängiti ja võisteldi veel mitmel erineval alal. Lapsed said ka niisama möllata - kasu­tati kõiki spordiruumis olevaid vahendeid. Igatahes on meil väga-väga sportlikud pered. Kolmandas töötoas sai igaüks kaasa aidata perepeo ühistöö valmimisele. Ühistöö raames valmis Eveli ja Maarja juhen­damisel vineerile maalitud Mõmmi, näoauk sees. Ühe­sõnaga saab nüüd iga soovija mõmmimaja külastades endast lustaka pildi teha! Muusikatoas õppisid pered õpetaja Eha ju­hendamisel aga peo lõpulugu. Avatud oli kohvik, kus pakuti torti ja morssi.

Tund aega töötubades te­gutsedes möödus kiiresti. Kok­kuleppeliselt tuldi siis saali ta­gasi, et läbi viia pereloos ning lõpetada korralikult pidu.

Sel korral loositi osalejate perede vahel välja kaks kringlit „Sooja südamega..." (perekond Soo ja perekond Must) ning peaauhinnana perelõuna Ima­vere Kõrtsis (perekond Lepp). Tamme-tõrude kampaanias osalenute vahel naeratas loo­siõnn An Tõnisele (perelõuna Imavere Kõrtsis).

Peo lõpetas Perede Ühen­datud Orkester dirigent Eha juhendamisel. Kõlas „Taadil tare künka peal". Etteastet iseloomustasid väga jõulised sooloesinemised, suurepärane kokkumäng ja orkestriliikme­te üleüldine reibas ja ülemeelik tuju.

Head lapsevanemad! Suur tänu nii rohkearvulise osavõtu eest! Lapsed ootavad väga sel­liseid lasteaia ettevõtmisi, kus saab üheskoos Teiega tegutse­da ja lustida!

Mõmmipere rohked tänu­sõnad ürituse kordamineku eest Imavere Kõrtsile pere­loosi peaauhinna toetajana, Silva Kursile, Eveli Maksimile, Maarja Okasele, Innar Rohtsa­lule!

Esmaspäeval, 24. oktoob­ril tähistasime kodukoha kirjaniku R. Kamseni 140. sünni-aastapäeva jalutuskäi­guga Kamseni kivi juurde. Las­teaiaperega oli kaasa tulnud ka Allika. Kirjaniku auks süüdati küünlad. Õpetaja Tuuli rääkis lastele kirjaniku lapsepõlvest, üldse tolleaegsest eluolust ning Allika näitas kirjaniku pilti. Vanema rühma lapsed olid selgeks õppinud ühe luuletuse, mis kaaslastele ette loeti.