Aasta pärast uues kuues

Hiiumaa ametikooli direktor Ülo Kikas selgitas, et praegu restaureeritakse mõisahoone katust, vahetatakse kivid, aluslaudis, roovitus, asendatakse sarikate pehkinud kohad. Vahetatud on ka soojatorustik. Mõisahoone soojapidavuse parandamiseks saadi 934 000 eurot saastekvootide müügist ning peatöövõtjad on Ehitus5ECO OÜ ja Silindia OÜ.

Restauraatoritega on Dan Lukas rahul. "Niisuguste objektide puhul ei saa kunagi olla sada protsenti rahul, alati saab paremini. Ka parimad restauraatorid nendivad pärast töö lõppu, et oleks veel paremini saanud."

Ametikoolis õpetatakse ka restaureerimist ning nii mõnigi selle eriala õpilane on restauraatorite käe all praktikat saanud. "Põhiline on see, et nad saavad olla keskkonnas, mis on nende õppeprotsessi ja maailmavaadet kujundav," arutles direktor Kikas.

Ülo Kikase sõnul peavad restaureerimistööd valmis olema augusti keskpaigaks. Kui kütteperiood on läbi, saab hakata 50 aastat tagasi ehitatud küttesüsteemi vahetama.

Kuigi mõisahoonele tahetakse anda võimalikult tõetruu väljanägemine ja interjöör, pole muinsuskaitsjad moodsa küttesüsteemi vastu. "Kui me seda ei lubaks, siis ei saa me kindlad olla, et see hoone meil säilib," rääkis Dan Lukas kompromissist, mida muinsuskaitse peab hoone säilitamiseks tegema. Lukase sõnul saab loss üsna silmatorkamatud radiaatorid, vaid väärikamatesse ruumidesse paigaldatakse jalgadel malmradiaatorid.

Mida on mõisahoonest siiamaani juba leitud, seda loed Hiiu Nädalast.