Keeruline tulevik

Ajad on olnud eriilmelised ja pakkunud vägagi erinevaid võimalusi. On teada aegu, mil elusid kujundas traditsioon - õpipoisist kujunes meister oma isa kõrval. Amet ei olnud valik tunniks ega päevaks, vaid kogu eluks. Selle kindla veendumusega elati sajandeid.

Praegune töömaailm pakub rohkesti valikuvõimalusi ja ka valikuvabadust ning sellega kaasneb  ebakindlus ja ebamäärasus. Me elame ajal, mil näib, et asju, mille kohta saab öelda, et need on kindlalt omal kohal, jääb aina vähemaks. Tulevikku prognoosida on keeruline. Kindel on vaid üks - muutumine on pidev, võib-olla järjest kiirem ja mitte etteaimatav. Muutusteks on vaja valmis olla. Selle aluseks on ühiskonnas toimuvate protsesside mõistmine ja osalus elukestvas õppes. Valmisolek - see on suutlikkus karjääri iseseisvalt ja teadlikult kujundada.

Mis on karjäär? Karjäär on inimese elukestev haridus- ja tööalane areng kõigi tema elu rollide omavahelises kooskõlas. Karjääri planeerimine on teadlik õppimine ja valikute tegemine, elukutsevalik on selle protsessi oluline osa. Karjääriõpe on korraldatud teoreetiline ja praktiline õpe, mille raames õpilane kujundab karjääri planeerimiseks vajalikud oskused ja teadmised ning valmisolekut soodustavad hoiakud.

Et õpilastel oleks lihtsam leida vajalikke teadmisi selles valdkonnas, on koolides ametis karjäärikoordinaatorid, kelle ülesandeks on korraldada karjääriõpet ja selle arendustegevust.

Ühe ettevõtmisena oli esimese veerandi viimane nädal kuulutatud karjäärinädalaks.

Valik kergemaks

Kõnelemas käisid inimesed mitmetelt elualadelt. Vallavanem Sulev Kannimäe rääkis teemal «Ametid vallas ja vallamajas». Algklasside lapsed tutvusid raamatukogutöötaja ning õpetaja töökohustustega, suuremad said teada, mida teeb juuksur-kosmeetik, rahvamaja töötaja, muusik ning missuguseid töid tuleb teha praamlaeval töötades.

Külas käis ka meie vilistlane Mihkel Lees koos ehitusinsenerist sõbraga, kes rääkisid oma eluteest ning kuidas nad on käesolevasse punkti jõudnud. Nad näitasid, millega nende firma tegeleb, kuidas ainult ajulaineid kasutades saab arvutit juhtida ja kuidas näidates kaamerale peopesal olevat paberilehte, ei näe ekraanil enam seda, vaid näiteks 3D automudelit.

Lapsevanemate koosolekul esinesid karjäärispetsialistid Viljandimaa Rajaleidja Keskusest, nende juhendamisel tegutsesid õpilased ka töötubades ning mängisid stereotüüpide mängu. Karjäärispetsialistid tegelevad oma igapäevatöös karjääriinfo vahendamise ja karjääri-nõustamisega, toetavad inimest karjääriplaneerimisel, aidates suurendada teadlikkust iseendast, hariduse ja tööturu võimalustest, püstitada eesmärke ning kavandada tegevusi nende eesmärkide saavutamiseks.

Paralleelselt loengutega toimusid nädala jooksul õpilasesinduse eestvedamisel stiilipäevad, kus lapsed said demonstreerida oma teadmisi erinevate ametite esindajate väljanägemisest ning tööülesannete täitmisel kasutavatest abivahenditest. Vahetundides olid konkursid, kus tuli end proovile panna tõelistes töösituatsioonides. Veerandi viimasel päeval autasustati stiilsemaid ja aktiivsemaid.