Juba 7. novembril alustas perearst seal ka tööd, kuid keskuse pidulik avamine toimus 16. novembril. Üritust austas oma osavõtuga maavanem hr. Reno Laidre. Kohal olid ehitajad, projekteerijaid kahjuks mitte. Kohal oli arvukalt kolleegearste ja patsiente, sõpru ja tuttavaid. Lilled, õnnitlused, kingitused, kadedusnoodid, kõik, mis asja juurde kuulub. Pärast lindi läbilõikamist tõsteti šampuseklaase ja lasti hea maitsta Rannu pensionäride poolt pakutavatel suupistetel.

Juba enne seda pidulikku üritust hakkasin huvi tundma selle vastu, millal üldse alustas arst tööd senises nn. ambulatooriumis kunagises õigeusu preestri majas. Rääkisin mitme eaka inimesega ja kõik nad kinnitasid, et see toimus juba eelmise iseseisvuse ajal, kuid aastat ei mäletatud. Avamispäeval tegin sellest taas juttu ja dr. Silvi-Silja Koemets andis mulle kasutamiseks tema poolt kokku pandud ajaloomaterjalid arstiteenuse kohta Rannus. Seal ilmnes aga vastuolu - dr. Koemetsa väitel alustas ambulatoorium tööd preestrimajas 1944. a. Kus on siis ajalooline tõde? Mõni päev hiljem sain ühe teise Rannu ajalugu puudutava probleemi lahendamisel kokku hr. Erich Karuga tema hubases kodus ja kuidagimoodi tuli sealgi jutuks see küsimus. Hr. Karu teatas rõõmsalt, et tema teab seda. Ta on koostanud valla muuseumi jaoks stendi vanade ajaleheväljalõigetega, kus on sellest juttu. Asusin siis seda stendi otsima, sest muuseum koliti just ära perearstikeskuse eest. Oli tükk otsimist ja tänu pr. Vaike Pullineni jonnile ja visadusele see leiti kolikambrist üles. Mainitud väljalõige 1938. a. Postimehest on kõrvaloleval pildil. Kuupäev ei ole teada, aga see peab sisu arvestades olema kas novembrist või detsembrist 1938. Sellel on aga mitu lausa märgilist tähendust! See tähendab, et esmakordselt alustas Rannu jaoskonnaarst tööd preestrimajas 73 aastat tagasi, s.o. samal aastal, kui sündis dr. Silvi-Silja Koemets (ja ka nende ridade kirjutaja). Ja esimene seal tööle asunud jaoskonnaarst oli dr. Hilda Põru, kelle mälestuse jäädvustamiseks dr. Koemets omal ajal palju vaeva nägi. Ja enamvähem täpselt 73 aastat hiljem avati uus perearstikeskus. Need märgid annavad alust loota, et uuel tohtril hakkab uues kohas hästi minema. Kui küsisin temalt avamispeol, kas see, mis valmis sai, vastab tema ootustele, kinnitas ta rõõmsa õhinaga, et muidugi vastab ja rohkemgi veel. Heaks märgiks on ka tõik, et patsientide nimistu on hakanud pikenema. Siinkirjutajal ei ole seni kahjuks-õnneks veel vastuvõtule asja olnud, kuid kõik, kellega on praegune arstiteenus jutuks olnud, on andnud dr. Vatsa kohta kiitva hinnangu. Õnne ja edu talle ja ta abilistele!

Kui veel ajaloo juurde tagasi tulla, siis dr. Koemetsa andmetel on alates 1933. aastast töötanud Rannu arstidena:
dr. Särg 1933 - 1935
dr. Karaste 1936 - 1937
dr. Põru 1938 - 1956
dr. Rosenberg 1956. a. paar kuud
dr. Pilv 1957 - 1961
dr. Vezo 1963 - 1964
dr. Koemets 13. 09.1965 - 31.12.2010

Pärast dr. Koemetsa haigestumist töötas asendusarstina dr. Järv. Üle 25 aasta töötas stomatoloogina pr. Ellen Läänemets, samuti ämmaemand Linda Lõhmus. Pika staažiga on väga kogenud õde Eddi Keldo .

Kui nüüd lisada siia juurde, et perearstikeskusega samas majas töötab väga asjalik hambaarst dr. Ülle Sonn oma tublide abilistega ja on kavatsus tuua sinna tulevikus ka Rannu haruapteek ning mõnevõrra ajakohastada pensionäride päevakeskust, siis on selge, et vana Barbara külakeskus saab uue sisu ja uue elu. Arvi Sepp