Õhtu peakangelanna - Ingrid Ulst alustas ettekandega oma Mali reisi teemalisest raamatust „Vaene rikas maa" (2011) ning rahvas lummus, sealhulgas agar ürituse korraldaja -raamatukogu juhataja Tiina Hoop. Järjest ja järjest jooksid meie ees lahti uued pildid ning lood. Nii saime teada, et Mali riigi bussiliiklus on kaootiline, inimesed aga lahked, maastikud värvikirevad, muda laias tarbes, tavad au sees, tee maitse omapärane, katused mitmekesises kasutuses, liikumisvahendeist paljud variandid töös ja hirsikasvatus moes.

Eraldi rõhutaksin reisiseltskonna poolt tuareegide juures joodud tee omapära - viimane valmistatakse kolme eri tõmmisena (1. tõmmis on mõru nagu surm, 2. tõmmis on mahe nagu elu ja 3. tõmmis magus nagu armastus).

Kindlasti tuleks räägitust ära mainida ka maailmakuulsat Djenné linna (UNESCO maailmapärandi kaitse all) ja eriti huvitavat Djenné mošeed, mis kõik on ehitatud kohalikust mudast. Raamatuesitluse lõpus näitas Ingrid meile omatehtud lühifilmi Mali reisist.

Samal ajal saime nosida tema poolt küpsetatud hirsileiba (ja muud lauapealset) ning küsida-kommenteerida teema piires. Arutelust tõstaksin esile valdkonna, millepärast sageli Mali-taolistesse riikidesse minnakse - see on ehtne ja loomulik kultuur. Paraku annavad paljud arenenud maade inimesed arengumaade elanikele halba eeskuju - tahtes rohkem ja kiiremini tarbida.

Kahjuks (teatud mõttes siiski õigustatult) himustavad samasugust tarbimismudelit rakendada ka paljud arengumaade inimesed, kuid sedasi kaovad jätkusuutlikud looduslähedased kultuurid ja planeedi Maa püsimajäämine (meile harjunud kriteeriumides) muutub järjest enam küsitavaks.

Õhtule pani punkti Ingrid järgmise lõppsõnaga: „Inimesed, viige julgelt täide oma unistused!"

Omalt poolt tänan huvitava, sooja ja mõtlemapaneva õhtu eest kõiki asjaosalisi (välja arvatud iseennast)!