Selle aasta novembris tunnistas Tartu maakohus süüdi mehed, kes varastasid metalli Vana-Antsla mõisahoonest.

Käesoleva aasta kevadel tungiti Vana-Antsla mõisahoonesse kahel korral sisse ning varastati ühtekokku 27 malmradiaatorit. Asjaolude väljaselgitamiseks alustas Võru kriminaalteenistus kriminaalmenetlust.

Sündmused said alguse ööl vastu 22. märtsi, kui kolm meest sõitsid Ford Escorti ja laenatud haagisega Vana-Antsla mõisahoone juurde. Kohtueelse uurimise käigus selgus, et üks meestest oli varem mõisahoones ekskursioonil käinud, seal malmradiaatoreid näinud ning ühise koosviibimise käigus tekkis meestel mõte radiaatorid varastada ja maha müüa. Hoonest veeti esimese sissetungi järel haagisega ära 20 malmradiaatorit ning lisaks veel ka vähemalt kaks paari suuski ja suusakeppe. Järgmisel hommikul viisid mehed radiaatorid vanametalli kokkuostu ning saadud raha jagasid omavahel ära.
Juba kahe nädala möödudes olid kaks meestest taas mõisahoone õuel ning tõstsid sõiduki pagasiruumi veel seitse 7 malmradiaatorit. Ka seekord viidi need vanaraua ostupunkti. Mõlema vargusega tekitatud kahju oli enam kui 400 eurot.

Mõisahoone omanik ei olnud asetleidnud vargustest teadlik. Seetõttu ei olnud ka politseisse tehtud avaldust kuritegude kohta. Ometigi laekus kriminaalpolitseile infot, mille põhjal oli alust kriminaalmenetluste alustamiseks.

Kohtueelse menetluse käigus kogutud info kolleegidelt, vanaraua kokkuostupunktist, sündmuskohalt andsid alust varguste toimepanemises võtta sihikule kolm kohalikku ja varemgi kriminaalkorras karistatud meest - 44aastane Arkadi, 21aastane Priit ja 18aastane Taavi. Kriminaalpolitseinike töö tulemusena leiti infole lisaks mitmeid tõendeid, mis viitasid just nendele isikutele, lõpuks tunnistasid mehed ka oma süüd.

21aastasele Priit Kõllile, kes osales mõlema varguse toimepanemises, mõistis kohus kokkuleppemenetluses liitkaristusena 2 aastat 11 kuud ja 27 päeva vangistust. 44aastasele Arkadi Küttile, kes oli samuti osaline varguse toimepanemises, määrati 6 kuud tingimisi vangistust 18-kuulise katseajaga. 18aastasele Taavi Kinnale, kes osales ühes grupi poolt toime pandud varguses, määras kohus karistuseks 360 tundi üldkasulikku tööd.

Vargustega tekitatud kahju, kogusummas üle 400 euro, on mõisahoone omanikule süüdimõistetute poolt hüvitatud. Ühtlasi tuleb süüdimõistetutel hüvitada menetluskulud.

Tobe vahelejäämine

Võru kriminaalteenistuse politseinike sõnul tuleb vahel ette ka kurioossemaid sündmusi.

27. novembri öösel tungiti Võrus Kreutzwaldi tänaval sisse kohvikusse, kust varastati kassaaparaat ühe selles olnud sularahaga. Tekitatud kahju küündis vähemalt 360 euroni.
Kannatanu sõnul kogu kohvikus olnud kaup oli alles ning võetud oli vaid kassaaparaat ühes sularahaga. Sündmuskoha ülevaatlusel leidsid kriminaalpolitseinikud kohviku põrandalt rahakoti, milles olnud dokumendid kuulusid kohviku omaniku sõnul ühele nende kliendile. 19aastane klient peeti kinni ning kuulati kuriteos kahtlustatavana üle. Noormees tunnistas süüd ning nentis, et ilmselt oli kohvikusse sissetungimisel käimalükkavaks jõuks liigne alkohol.