Käina vallale jääb see aasta kindlasti ajalukku kui laste aasta. Detsembri alguseks oli meie vallas sündinud 27 uut ilmakodanikku! Statistikaameti andmetel sündis nii palju poisse-tüdrukuid meil viimati 10-15 aastat tagasi. Selleks, et uutel ilmakodanikel oleks igati tore kasvada ja areneda, on Käina vald on aastate jooksul kõvasti panustanud. Lapsi ootavad lasteaed, kool, huvikool, ujula, raamatukogu. Käina lasteaia hoone sai vahetult enne oma kolmekümnendat sünnipäeva lõplikult soojustatud ja rõõmsatesse värvidesse viimistletud. Rekonstrueeritud lasteaias plaanime järgmisel aastal avada veel ühe rühma, sest lapsi on palju ja majas on uue rühma jaoks ruumid olemas. Lapsi ootab tore kollektiiv, kes on aastaid andnud meie lastele väga hea ettevalmistuse kooliminekuks. Käina Gümnaasium, tublide pedagoogidega ja tublide õpilastega, sisustatud heal tehnilisel tasemel, on ka sel aastal meile oma tulemustega palju rõõmu valmistanud. Meil on hea meel tõdeda, et sel aastal võtsime vastu kaks klassikomplekti õpilasi kümnendatesse klassidesse, meil on gümnaasiumiosas juba sisse viidud kaks õppesuunda, meie õpilased saavad tasemel ettevalmistuse oma tulevikuplaanide realiseerimiseks. Käina Huvi-ja Kultuurikeskuse tegutsev huvikool tähistas sel aastal oma viieteistkümnendat sünnipäeva.

Südantsoojendaval kontserdil astusid üles huvikooli praegused ja endised õpilased, kes kõik on tänu oma pühendumisele ja selle maja missioonitundega pedagoogidele kaunite kunstide tundmise poolest rikkamad. Huvi- ja Kultuurikeskus ootab rekonstrueerimist, jätkame ka järgmisel aastal lisarahastuse otsimist koostatud projekti elluviimiseks. Meie valla ja kogu saare jaoks oluline ettevõte Käina Ujula sai kevadel Leader meetme toel uudse säästliku energialahenduse: vett aitavad soojendada päikesepaneelid. Ujumisoskus on elutähtis oskus, mille omandavad nii lasteaialapsed kui koolilapsed. Lõppeval aastal viidi meie ujulas mitmete tervist soodustavate projektide hulgas ellu ka selline projekt, mille käigus omandasid ujumisoskuse paljud täiskasvanud inimesed. Sügisel sai paika Käina Raamatukogu uus kütte- ja ventilatsioonilahendus, mis talvel kütab ning suvel jahutab. Enam ei pea raamatukogu külastajad ja töötajad kuumadel suvepäevadel liigset palavust taluma.

Suurimaks investeeringuobjektiks kujunes sel aastal Orjaku sadam, kus valmisid Kala-Leaderi toel kalasadama I ja II etapp. Sadamapiirkonda arendasid koostöös vallaga tublisti ka MTÜ Orjaku Külaselts ja MTÜ Orjaku Jahtklubi. Sadam on vallale oluline objekt, see meelitab merele nii kohalikke kui turiste, noorpurjetajaid kui kalureid, valda juurde suvitajaid ja uusi püsielanikke. Väga hea meel on aktiivselt tegutseva külaseltsi üle ja kohalike kalurite üle, kes Orjakule lisaväärtust juurde toovad.

Planeeringute poole pealt on olulise tähendusega Käina aleviku tööstusala detailplaneeringu kehtestamine. Selle elluviimise tulemusena saavad sealsed ettevõtjad tulevikus turvalisemad tootmisalad ja Käina elanikud uued otseteed läbi tööstusala. Koostöös Orjaku külaseltsiga algas Kassari uue üldplaneeringu ettevalmistamine. Kassari rõõmustas lõppeval aastal meid veel mitme kandi pealt. Suvel etendus Kassari rahvamaja õuel vahva näitemäng, kus mõnusa elamuse pakkusid Kassari Haridusseltsi näitetrupi näitlejad. Igasuvine Hiiumaa suurüritus Hiiu Folk oli taaskord nauditav Kassari kiigeplatsil. Tubli tegutsemisega paistsid silma ka Kuriste haridusselts, Männamaa külaselts, Kaigutsi külaselts, Putkaste külaselts. Kuni meie külades on aktiivseid ja ettevõtlikke inimesi, on meie vallas tervikuna hea elada.

Suvistest sündmustest oli kindlasti meeldejääv Käina aleviku jaanituli, mis avas paljude jaoks täiesti uue paiga, kus edaspidigi aega veeta saab. Meeldejäävaid üritusi lõppeval aastal oli muidugi palju: tantsufestival, rahvusvahelised kardivõistlused Käina kardirajal, Käina kirikuvaremes toimunud üritused, Kuriste kiriku rekonstrueerimisjärgne taasõnnistamine. Rõõm on ka selle üle, et Käina alevikku on kerkinud meie suurima plastitootja Dagöplasti uus tootmishoone, Vaemlas võtab ilmet tootearenduskeskuse hoone, Kassaris kerkib uuesti Kassari kauplus. Kärdla Veevärk viis ellu Kassari ja Nõmme küla vee- ja reovee trasside uuendamise.

Heameel on tõdeda, et 2011. aastal langes valla töötute arv 120-lt 75-le. Suur osa valla seni veel töötutest on kaasatud mitmetesse projektidesse, mis aitavad omandada uusi oskusi, et tööturul paremini hakkama saada. Valla headeks koostööpartneriteks on Sihtasutus Tuuru, Samaaria Eesti Misjoni Hiiumaa turvakodu, Kärdla Linnavalitsus ja MTÜ Halulaev. Lisaks praegu käimasolevatele projektidele algab uuel aastal tööharjutusprojekt, mille elluviijaks on Käina vald.

Muidugi ei olnud mööduv aasta täiesti pilvitu ja probleemideta. Nii oli näiteks korraldatud jäätmeveo rakendamine täis mitmeid probleeme, mida tuleb veel praegugi lahendada. Kindlasti on murettekitav elukalliduse tõus, paljud hinnad on kerkinud rohkem kui oskasime oodata. Muret tekitab ka edasine majandusolukord Eestis. Ometigi ei saa midagi väga halba lahkuva aasta kohta öelda.

Lõppeva aasta muudab Hiiumaa jaoks eriliseks Kärdla Linnavalitsuse poolt tehtud omavalitsuste ühinemisettepanek. Mida ühinemine endaga tegelikult kaasa tooks, sellest saab ülevaate 15. detsembril Kärdla Kultuurikeskuse kinosaalis toimuval seminaril, kus tuleb esitlusele Geomedia OÜ poolt koostatud analüüs. Soovitan kõigil teemast huvitatutel seminarist osa võtta. Ees ootab uus ja huvitav 2012.aasta. Loodame, et see tähendab meie jaoks positiivseid arenguid. Muuhulgas on oodata elektriautode ajastu algust. Ka meie valla käsutusse tuleb üks elektriauto. Lisaks sellele rajatakse Käina aleviku keskuse parkimisplatsi äärde elektriautode avalik kiirlaadimispunkt. Konsumi juurde tuleb interaktiivne turismiinfo süsteem ja avalik wifi ala. Loodan, et meie inimestele jätkub järgmisel aastal piisavalt tööd ja väärilist tasu, siis on lootust, et saame rõõmustada nii uute ilmakodanike juurdekasvu kui uute investeeringuobjektide üle.

Austatud vallakodanikud, soovin kõigile kauneid ja rahulikke jõule. Aitäh kõigile aktiivsetele inimestele, kes andsid oma panuse 2011.aasta kordaminekutesse meie vallas. Toogu pühadeaeg teile nii puhkust kui pidulikke hetki, lastele aga vahvaid üllatusi jõuluvana kingikotist. Loodan, et uus aasta täidab iga kodu suurte ja väikeste rõõmudega, eriliste hetkede ja üksteisemõistmisega.