Uuringutest selgub, et kui valdavas osas omavalitsustest on viimastel aastatel elanike arv vähenenud, siis keskuste tagamaades on toimunud vastupidine muutus - inimesed kolivad sinna elama. See tähendab, et ääremaal on ühed mured ja kiirelt arenevates valdades ja linnades teised. Aga nii nagu kõik hiilgav ei pruugi alati olla kullasära, ei tähenda ka nende pealinna lähivaldade tugev punktiskoor seda, et seal ei oleks probleeme. Koolis on ühes klassis rohkem paralleele kui mõnes teises koolis klasse kokku. Hommikuti tööle sõiduks kulub tund aega. Ja nii edasi.

Meie igapäevaelus on liiga palju tõmblemist - kõik tahavad midagi saavutada, kuhugi jõuda, mingitele standarditele vastata, joostes end ribadeks. Nii jääb tihtipeale nägemata ja tundmata päriselu, tegelikult väärtuslikud ja tähtsad asjad. Vanasti tehti valgel aastaajal palju tööd ja pimedal ajal nokitseti vähest energiakulu võtvate tubaste tegevuste juures. Kõik pidi olema tasakaalus ja harmoonias ümbritseva looduse ning energiatega. Kuid meie pingutame kahjuks ennast kõige enam just aasta pimedamal ja energiavaesemal ajal, mil meie organism tahab tegelikult puhata.

Alanud on jõulukuu. See on ootuste ja lootuste aeg. Kõigil meil on oma ootused ja lootused, soovin nende täitumist, ainult paremas mõttes - kadugu kõik halb. Andestagem üksteisele tehtud vigade eest ja ärgem neid korrake 2012. aastal. Palju tervist kõigile - hoolitsegem ja austagem üksteist. Jõulurahu Teie kodudesse, sära silmadesse, armastust südamesse ja täitugu Teie iga lootus uuel aastal.