Neli põlvkonda ihkab Palanumäel „mägedele" jõuda majanduslikult, vaimselt ja moraalselt. See on peaaegu mõttetu vägikaikavedu kurjuse, julmuse, ahnuse ja ebausuga nii üksikisiku kui ka riikide tasandil. Aegade jooksul on kirjanikud ja kunstnikud kujutanud inimese elu tantsuna surmaga, lõputu edasipüüdlemisega, kättesaamatu õnneotsinguna. Kirjaniku teoste tegelased on „mägedele püüdlemises" erinevate tõekspidamistega. Rindejoon rahutab perekondigi - punasteks ja valgeteks, kurjadeks ja headeks, ausateks ja riukameesteks.

Kirjaniku ideaaliks on aus, töökas, järjekindel eesti talupoeg, kes säilitab ajaloo keerdkäikudes inimlikkuse ka siis, kui ümberringi käib surmatants kättemaksu, võimu ja varanduse nimel. Palanumäe peremees Hendrik andestab uusmaasaajale Saksa okupatsiooni ajal, kuigi saunik on kommunistide poolt tehtud ajuloputuse õhutusel sirutanud käe peremehe varanduse järele. Kirjanik tahab näha inimeses humaansust, ligimesearmastust, suuremeelsust. Tihti pöördub ta piibli poole ja kasutab ning mõtestab lahti iidseid põhitõdesid.

Epopöa viimane osa kannab pealkirja „Õelate lamp". Pühakirjas on tähendamissõna: „Õelate lamp kustub kiiresti", eks see olegi üks „kandilise maamehe" paelahmakatest, mis peaks mõtlema panema igaühe. Kõik ihkame „mägedele", igaüks omal viisil, kuid inimesena tuleb teha valik nii eesmärkide kui ka pürgimiste puhul, et säilitada eneseväärikus. Igaühel on oma „mägi", mille tippu ihaleda. Leidke vaid teekond, täis ausust ja lugupidamist enese ja teiste vastu!

Meie kirjanduse grand old man´i suurus ongi selles, et ta suudab oma rohkearvulistes teostes - luules ja proosas - näha eestlase elutantsu nii ida - kui ka läänetuultes. Mats Traat näitab, kuidas meie rahvast on manipuleeritud nii Saksa kui ka Vene okupatsiooni ajal, mil paljud pole suutnud iseendaks jääda.

20. novembril tähistasid Rõngu Keskkooli õpetajad ja õpilased meie kodukandist põlvneva kirjaniku 75. sünnipäeva. Oli info-ja emotsiooniderohke üritus. Kuna kirjanik on teostes kasutanud murdekeelt (nimelt on ta pärit Rõngu kihelkonna ja Nuustaku (Otepää) kandist), siis korraldati meeleolukas viktoriin murdesõnade kohta. Valikvastustest tuli leida Rõngu kihelkonna murdelise sõna tähendus. Oli nuputamist, oli huumorit!

Aitäh õpetajatele ja õpilastele kodukandi kirjaniku faktiderohke ja emotsionaalse austamise eest!