Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) rahastas MTÜ Leevijõe Seisundi Parandamine Leevijõe järvede renoveerimise tööde projekti, mille üldmaksumus on üle 2,75 miljoni euro (43 miljonit krooni). Mure Leevi järvede pärast on olnud väga pikka aega. Viimase kümne aasta jooksul on peetud palju erinevaid nõupidamisi, tehtud uuringuid ja koostatud järvede renoveerimise projekt, mis sai aluseks raha taotlemisel KIKist.

Projekti elluviimise nimel on vaeva näinud palju inimesi Leevijõe küla seltsist ja vallavalitsusest, kuid kõige suurem usk ja veendumus projekti õnnestumise suhtes on olnud Leevijõe küla oma mehel Enn Kulbil. Suur asi - raha - on olemas. Raske töö alles algab, projekt peab olema ellu viidud 2014. aasta lõpuks. Jõudu meile kõigile!
Jaanuari algusest alustas Vastse-Kuuste alevikus täiskäigul tööd uus autoremonditöökoda.

Kohalikud inimesed ja ettevõtted kasutavad meelsasti asjatundlike ning kompetentsete spetsialistide teenust. Kiidan ettevõtte ühte eestvedajat Maldur Muttikut, kes leidis raskel ajal rahalised vahendid ja lõi programmi LEADER toel kaasaegse hästi toimiva firma OÜ Alasi Auto. Naisteklubi Kolmapäev korraldatud traditsiooniline kevadlaat oli ka sel aastal väga populaarne ja rahvarohke. Lisaks koolitusprojektidele kirjutas naisteklubi programmi LEADER raames kaks projekti Vastse-Kuuste aleviku haljastuse ja puhkekohtade kujundamiseks.

Ühe projekti tegevus on juba alanud, teine saab teoks tuleval aastal. Kultuuriseltsi Viruskundra tantsijad on muutnud selle aasta eriti meeldejäävaks. Fantastiline oli tantsuetendus segarahvatantsurühma 25. aastapäeval, üles on astutud samuti paljudel muudel, nii maakondlikel kui ka valla üritustel.

Kiidjärve küla selts korraldas suvel Aleksander Mältoni mälestuspäeva, mille raames tõi Kiidjärve rahvas lavastaja Heido Sinivee kodutalus lavalaudadele Jaan Tätte näidendi "Latern". Tagasiside etenduse kohta oli väga soe ja südamlik ning publiku tungival nõudmisel mängiti näidendit kaks korda täismajale. Lisaks sellele rekonstrueerib Kiidjärve küla selts programmi LEADER toel Kiidjärve parki.

Spordiklubi Känguru juhendamisel on meie sportlased saanud tunda heameelt ja võidurõõmu oma saavutuste üle. Sel aastal leidis rahastamist spordiklubi eestvõetud staadioni rekonstrueerimise projekt, mida viiakse ellu koostöös Optimal Projekt OÜ-ga. Rekonstrueerimistööd tehakse järgmisel aastal.

Lootvina küla selts on aktiivselt alustanud külakeskuse uuendamist nii seest kui ka väljast. Valminud on mängude tuba, korrastatud majaümbrust. Koostöös Piiber Projekti ja OÜ Alkraneliga on valminud Lootvina Pikkjärve korrastamise eelprojekt ja keskkonnamõjude hindamine. Leevijõe küla selts on üks osapool koos vallaga moodustatud MTÜ-s Leevijõe Seisundi Parandamine, mis viib ellu järvede rekonstrueerimise.

Leevijõe külas valmivad peatselt programmi LEADER toel ühesugused postkastid ja infotahvlid. Valgemetsa küla seltsi initsiatiivil loodi külla esimene naabrivalvesektor meie vallas. Küla tegutseb aktiivselt külaplatsi saamise nimel. Karilatsi küla seltsi korraldamisel toimus huvitav ja kaasakiskuv talvine jäärajasõit. Külaseltsi eestvedamisel valmib koostöös päästeametiga aasta lõpuks teejuhatamise skeem umbes 50 teest eemal elavale vallakodanikule. Külarahvas on alustamas tegevust oma uuel külaplatsil.

uhke tunne oli sel aastal marssida laulu- ja tantsupeo rongkäigus koos meie kooli segarahvatantsurühma ning laste- ja mudilaskooriga. Tänan nende juhendajaid Egle Mäed ja Anne Kasesalu, et nad aitasid täituda laste unistusel saada suurele peole. Meie noored tegid tublisti tööd õpilasmalevas ja võistlesid edukalt kokkutulekutel. Vastse-Kuuste valla avatud noortekeskus korraldas koostöös partneritega 9. mail maakondliku Euroopa päeva.

Võimas ja rahvarohke oli traditsiooniline valla külade päev, mis seekord peeti Vastse-Kuuste alevikus. Aitäh kõigile vaevanägijatele!

Aasta jooksul on tegutsenud palju erinevaid ringe ning korraldatud näitusi ja üritusi külaseltsides, raamatukogudes, kultuurimajas, eakate klubis, noortekeskuses, koolis ja lasteaias.

Selline on olnud 2011. aasta Vastse- Kuuste vallas minu pilgu läbi. Tänan veel kord kõiki, kes on uskunud elu võimalikkusesse meie koduvallas ja selle arengule kaasa aidanud.

Soovin kõigile ilusat jõuluaega, tujuküllast aastavahetust ja kõike head algaval aastal!