Läbivaadatud programmiga laiendatakse pakutavate toodete valikut: turult ostmisest saab abikava toiduainetega varustamise regulaarne allikas, et täiendada sekkumisvarusid, mis olid varem programmi põhielemendid. Seda rahastab täielikult EL.

Üldkohtu aprillis tehtud otsusega tühistati määruse sätted, millega lubati ostude tegemist turul 2009. aasta programmi jaoks. Nendeks ostudeks kulus 90 % 2009. aasta programmile eraldatud vahenditest. Nõukogu saavutatud kokkulepe võimaldab Euroopa Liidul jätkata toiduabi kava rahastamist kuni 2014. aastani, kui Euroopa Parlament ja nõukogu järgmise aasta alguses määruse vastu võtavad.

Kui nõukogus poleks kokkulepet saavutatud, oleks 2012. aasta programm põhinenud ainult olemasolevatel sekkumisvarudel (veidi rohkem kui 162 000 tonni teravilja ja vähem kui 54 000 tonni lõssipulbrit), kusjuures liikmesriigid oleksid saanud alla veerandi sellest, mida nad said varasematel aastatel.

Toiduainete hinnatõus ja majanduslik olukord on suurendanud toiduabist sõltuvate inimeste arvu. Praegu saab programmist kasu rohkem 18 miljonit ELi kodanikku. Hinnanguliselt on ELis 43 miljonit inimest toiduainete mõttes vaesuse ohus, see tähendab, et igal teisel päeval ei saa nad endale lubada korralikku einet.