Kooliperel oli paras katsumus kohe aasta algus, mil valitsesid korralikult külmad ilmad. Kõige külmemal ajal oli isegi üks nädal külmapüha. Kui aga talv natuke pehmemaks läks, said lapsed pargis suusatada. Kevad oli kooliperele kiire aeg, võeti osa paljudest võistlustest ja konkurssidest ning esindati reipalt oma mõisakooli. Väga silmapaistvaid tulemusi saavutasid kuuenda klassi õpilased Anni Miller ja Ester Pärn. Anni saavutas Vabariiklikul bioloogiaolümpiaadil kolmanda koha.

Tublilt esines maakonna algklasside Olümpiapäeval esimese klassi õpilane Hargo Liiving, kes saavutas kolm esikohta: palliviskes, kaugushüppes ja 40 meetri jooksus. Kiidan meie kooli õpetajaid, kes usinalt viivad õpilasi erinevatele mõõduvõtmistele. Koos Palade kooliga panid muusikaõpetajad Külli Kreegi ning Jaanika Palkman kokku kahe kooli ühise laulukoori, kes pääses suvel laulupeole. Sügisel taas koolitööga alustades algas meie mõisakoolis õppekava uuendamine, milles paneme suurt rõhku loodusteadusele ja käelisele tegevusele. Samas jälgime lapse individuaalseid võimeid ja huvisid ning nendest lähtuvalt viib kool ellu riiklikku õppekava.

Lasteaiaperel on aasta möödunud huvitavalt. Koos Suuremõisa kooliga on ette võetud erinevaid üritusi ning matku. Külm talv ei kohutanud ühtegi väikest mudilast, vaid tore lumevaip pakkus hoopis küllaga lusti. Lasteaed on teinud mitmeid väljasõite koos Palade lasteaiaga. Kevadel käisid lasteaia lõpetajad Tallinnas loomaaias. Sügisel on lasteaeda tublisti lapsi juurde tulnud, hetkel on nimekirjas 20 last. Lastele, nii suurematele kui väikestele, meeldib väga käia kord nädalas kooli juures noortekeskuse uues majas keraamikaringis, mida juhendavad Klaire Leigri ja Jaana Omann. Praegu valitseb lasteaias suur jõuluootus ja valmistutakse saabuvateks pühadeks. Jõulupühadeni on lasteaias praktikal Kuressaare Ametikooli õpilane Anna Nõmm, kes õpib lapsehoidjaks.

Valla kultuuri- ja noortekeskuses hakkas jaanuarist tööle noortejuht Heli Tuisk, kes on tublilt koos Kristi Heilmaniga viinud lapsi mitmetesse laagritesse ja korraldanud põnevaid üritusi Suuremõisas. Lisaks on Heli ja Kristi kirjutanud palju väikeprojekte laste ja noorte vaba aja sisustamiseks. Kahtlemata on noortekeskuse selle aasta suurim muutus uue laienduse valmimine savi-, klaasi- ja puutöökojaga. Aktiivselt töötab savikoda, kus toimetavad pisikestest lasteaialastest kuni gümnaasiuminoorteni välja.

Mitmed Hiiumaa teised koolid on korraldanud keraamikaga tegelusi meie savikojas. ESF ja Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendus rahuldasid meie projekti taotluse ja saime üheksaks kuuks noortele puutööringi läbiviimiseks toetuse. Selle projekti raames tutvustatakse noortele erinevaid elukutseid ja korraldatakse tublimatele mõned väljasõidud. Võib öelda, et Marko Martini juhendamisel on ring väga hästi käivitunud ja huvilisi on rohkem, kui algul plaanisime. Spordihoone kasutajatesse oleme alati suhtunud lugupidamisega ja usaldanud sportlaste kätte sealse inventari.

Nüüd peame tõdema, et on asju, mis on aasta jooksul rändama läinud. Loodame, et meie oma inimesed toovad kaasavõetud vahendid jälle oma õigesse kohta tagasi.

Enne jõule on plaanis Suuremõisas ellu kutsuda oma jõulumaa mõisasüdames. Pühapäeval 18. detsembril kell 12.00 on oodatud pered lastega vaba aega veetma. Tegelda saab keraamikaga savikojas, klaasitööga klaasikojas, käia põneval matkal koos päkapikkudega, uudistada nõiakööki ning vaadata Suuremõisa koolilaste jõuluetendust. Info ja registreerimine tel. 56643876.

Hea meel on noortest, kes on soovinud oma koolipraktika läbi teha meie Suuremõisa asutustes. Anna Nõmm on tubli praktikant ja abiline lasteaias, Laura Kivistu on tulnud oma vabatahtlikku praktikat läbi viima kultuuri- ja noortekeskusse.

Kellel on soov koolivaheajal noortekas või võimlas olla, saab vastava info noortekeskusest.