Comeniuse nädalad said planeeritud nii, et jõuaks partneritele Hispaaniast, Belgiast, Walesist ja Slovakkiast näidata võimalikult palju erinevat meie maast ja elust ning samas pakuks mitmekesiseid tegevusi nii lastega kui täiskasvanutele. Sel moel lootsime üritusest kõigile võimalikult palju kasu saada ning ka külalistele meeldiva mulje jätta.

Tutvustasime Comeniuse rahvale kõigepealt kaunist Tallinna vanalinna. Põikasime pealinnast tulles läbi Jägala joalt ning Rakvere linnusest. Avinurme Elulaadikeskus ja Puiduait pakkusid mõlemal korral külalistele ja meie õpilastele ühist põnevat korvipunumise õpikoda, koduküpsetatud leiva ja maitsevõiga einet ning toredat puidukäsitöö tutvustust. Ühtviisi .higistasid. korvi valmistamisel nii õpetajad kui õpilased. Üksteisele pakuti abi ning rõõmustati valmis saanud kätetöö üle. Mälestuseks kirjutasid kõik oma nimed korvidele.

Torma alevit, C. R. Jakobsoni ning meie kooli tutvustasid külalistele meie tublid viiendikud ja üheksandikud. Noored giidid rääkisid lühidalt lugusid Torma mõisast, kirikust, asutustest. Külastati ka lasteaeda, mis avaldas väga head muljet oma lastepärasuse, rõõmsavärvilisuse ning arendavate tegelusnurgakestega.

Kooli Jakobsoni toas anti põhjalik ülevaade C.R.Jakobsoni elust ja tegevusest. .Viiendike. ülesandeks jäi koolimaja, ruumide, maali ja puitreljeefi lugude tutvustamine. Külalised kiitsid väga noori giide, kena ja hubast koolimaja ning head varustatust.

Külas käinud õpetajad viisid õpilastega läbi mitmeid vahvaid tunde. Mõnes räägiti oma päritolumaast, teistes õpiti 3D-2D oskusi, kolmandates aga küpsetati hoopis rahvustoite. Pisemad joonistasid Wales.i sümbolitega kaarte sealsetele õpilastele. Õpilased olid vaimustuses! Laste sõnul sai palju nalja, aga samas oli väga palju kasulikku.

Mõlema Comeniuse nädala raames toimusid ka sportlikud tegevused. Soe september võimaldas koos hispaania jalgpallihuvilisest õpetaja Albertoga maha pidada jalgpallimat.i. Slovaki õpetaja Andreaga mängiti tema lemmikspordiala võrkpalli. Novembris aga osalesid partnerkoolide õpetajad meie algklassidega ühes lahedas teatevõistluses.

Eestis populaarseks saanud kepikõnni kohta said nii külalised kui ka oma kooli ja ümbruskonna rahvas hea kiirkursuse, mis loomulikult päädis parajalt pika kepikõnniretkega. Kui esialgu pabistasid linnaelanikest külalised hirmsasti kõndimiskilomeetrite pärast, siis retke järel oldi küll pigem hoopis energilisemad ning uhked oma saavutuse üle.

Tartu linna tuurile lisasime teatriskäigud, teaduskeskuse AHHAA ja 4D-kino külastused. Sügisene Endla raba tekitas mineku eel taas kõhklusi, kuid oma erilise looduse, vaikuse ja lõhnadega võlus see külalisi ometigi.

Lisaks saime seal osa võrratust päikeseloojangust! Veel mahtusid kavasse Palamuse Kihelkonnakoolimuuseum, Elistvere loomapark ning Põltsamaa toidumuuseum- veinikelder.

Koolis toimusid kontserdid ning mitmes keeles laulude õppimine. Hüvastijätuõhtusöökide eest hoolitses meie tubli kokatädi Liivi koos abilistega. Tänuks ja mälestuseks kingiti külalistele laste valmistatud meeneid ja kaarte, sportijatele diplomeid ning eesti maiustusi.

Korraldajate rõõmuks oli nii näha kui kuulda nii meie rahva kui külaliste lusti, rahulolu ning tänu. Küllap see ongi parim tasu ja motiveerija.

Tänud kõigile, kes ürituste planeerimisele ja läbiviimisele kaasa aitasid!