Võõral maal

Väga südamlik oli kõik, mis puudutas tema taaskohtumist oma sugulaste ja nende elu-oluga võõral maal, aga viibides kohapeal nädalajagu, kasutati võimalust ka ümbruskonnaga tutvumiseks. Nii kauge ja meie jaoks eksootilise maa looduse ja kultuuri eripäraga kokku- puutest saadud kogemuse jagamine kuulajaskonnaga oli huvitav ja rikastav. Kuigi maailm on lahti  ja rännata võib igaüks, ei lähe ometi igaüks nõnda kaugele.

Reisimuljed Vahemere äärest Surnumereni (seal nimetatud Soolajärv) olid mitmekesised. Iisraelis valitses parasjagu karm aastaaeg- talv (+20 !). Maa on nii-öelda tühi ja paljas - kivikõrb, kus kasvab vaid see, mille eest inimene hoolitseb ja põhiline - kastab.

Ometi kasvatatakse näiteks oma toidu tarbeks kõik ise. Sisse ei osteta midagi, küll aga eksporditakse. Inimasulaist väljapool kõrguvad roheluseta kollakaspruunid paljad mäed, ulatudes ligikaudu 400 meetrit allapoole merepinda ja kuni 800 meetrit ülespoole merepinda. Samas  kodude ümber rohetavad viljapuud ja köögiviljaaiad, õitsevad rikkalikult bugenvillead. Inimkäte hoolsast tööst annab märku kõikjale veetud veevoolikute võrk. Kaie tehtud videod ja pildid lisasid huvitavale jutule ka visuaalse efekti. Kuulates, küsides ja vaadates kaldus sügispäev märkamatult õhtu poole.

Traditsiooniline näitusmüük

Infopunkti oli üles pandud ka ümbruskonna näpuosavate käsitöötegijate näitusmüük. See hakkab juba jõuluootuse aegseks heaks tavaks kujunema. Väljapanekute hulgas võis näha esemeid kaltsuvaipadest, kinnastest-sokkidest õrnade eheteni, loomulikult ka palju jõuluteemalist. Oli, mida vaadata ja millest õppida, soovi korral koju kaasagi osta.

Selle meeleoluka sügisõhtu korraldajateks olid Aita Oiu raamatukogust ja infopunkti perenaine Anne.  Aitäh neile ja esinejale!