Oli selge, et sellist mahukat ja kallist ettevõtmist ei saa vald oma rahalisi võimalusi arvestades üksinda ette võtta. Seepärast otsustasime küsida abi Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondilt, mis rahastab analoogseid projekte Eestis. 2009. aasta suvel alustasime ettevalmistusi rahataotlusdokumentide koostamiseks ning 2010. aasta mais saimegi SA Keskkonnainvesteeringute Keskusest projektile toetust. See võimaldas alustada hankeprotseduuridega.

Kuna põhirahastajaks 85% osas on Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond, pidi lepingud sõlmima vastavalt Insenerkonsultantide Rahvusvahelise Föderatsiooni (FIDIC) nõuetele, mille järgi oli vaja korraldada üks hange projekti omanikujärelevalve ja FIDIC Inseneri teenuse osutamiseks ning teine projekteerimis-ehitustööde teostaja leidmiseks. Hangete tulemusena osutusid konkursi võitjateks FIDIC Inseneri teenuse osutajana OÜ Vealeidja ja projekteerimis-ehitustööde teostajana AS Merko Infra.

Hangete tulemusena kujunes Viiratsi valla ühisveevärgi- ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimise projekti kogumaksumuseks ilma käibemaksuta 25 818 399 krooni (1 650 096,45 eurot), millest toetus on 21 945 639 krooni (1 402 581,98 eurot) ja valla eelarvest tulev omaosalus 3 872 760 krooni (247 514,47 eurot).

Suur töö

Projekti mahus on kavas teha veevärgi rekonstrueerimistöid Viiratsi alevikus ja Vana-Võidu, Uusna, Tänassilma ning Valma külade keskustes. Viiratsi alevikus vahetatakse välja 1,3 kilomeetrit veetorustikku ja 1,2 kilomeetrit kanalisatsioonitorustikku. Vana-Võidus rekonstrueeritakse 0,8 kilomeetrit veetorustikku, üks reoveepumpla ja 200 meetrit survekanalisatsiooni torustikku.

Uusnas puuritakse juurde uus puurkaev, rajatakse joogiveetöötlusjaam, rekonstrueeritakse reoveepuhasti, 1,6 kilomeetrit veetorustikku ja 400 meetrit kanalisatsioonitorustikku.

Tänassilmas puuritakse juurde uus puurkaev, rajatakse joogiveetöötlusjaam, 1,7 kilomeetrit veetorustikku, 1,5 kilomeetrit kanalisatsiooni survetorustikku, kaks reoveepumplat ja reoveepuhasti ning Valmas puuritakse uus puurkaev, rajatakse joogiveetöötlusjaam, reoveepuhasti ning 2,2 kilomeetrit veetorustikku.

Olemasolevate puurkaevude juurde rajatakse uued seepärast, et vanade kaevude vesi sisaldab lubatud normidest rohkem fluoriidi, uute kaevude veega segades on võimalik selle sisaldust vajalikul määral vähendada.

Tänassilma külas ühendatakse Kaunismäe elamute juures oleva uue puurkaev-pumplaga Kalmetu Põhikooli veevärk ja kooli reoveed pumbatakse omakorda Kalmetu reoveepuhastisse.

Samuti ühendatakse omavahel Valmas kaks seni eraldi seisvat veevarustuse piirkonda ja antakse kõigile veetarbijatele keskuse uuest veetöötlusjaamast tulevat puhastatud joogivett.

Ehitustööd peavad valmis saama järgmise aasta juuliks. Selleks ajaks saavad kõigi viie asula tarbijad tunduvalt töökindlamate torustike kaudu kõigile nõuetele vastavat joogivett ja nende reoveed juhitakse tagasi loodusesse puhtamal kujul kui seni.

Projekti raames tehakse ära suur töö, kuid sellega ei ole veel kõik sajaprotsendiliselt korras. Meie rahalised võimalused ei lubanud seekord rohkem ette võtta, vaid valisime vajalikest välja kõige olulisemad tööd.

Tegemata jääb veel mitmeid vanade torustike rekonstrueerimisi ja uute juurde ehitamisi, kuid need peavad jääma ootama järgmisi projekte.