Juba 2001aastal pani Sirje Pärnapuu aluse Mihklilaada traditsioonile ja, et see tore ettevõtmine ei katkeks, panid Ruusmäe Maanaised, Ruusmäe Noorteklubi, Rogosi Mõis ning Luutsniku Külaseltsi rahvas seljad kokku ja nii see laat seekord siis toimuma saigi. Leelo kutsel ei puudunud laadalt, nagu muistegi, sepp, kes väsimatult tutvustas sõlgede ajalugu, metalli võlu; pakkudes kuulajatele veel küpsistki! Iga soovija sai ise ka vahva laadaraha välja lüüa.

Müüjad olid kõik omakandi rahvas: pakuti juur- ja köögivilju, puidust suveniire ning muud käsitööd; kitse ja lambaliha, raviteesid, koduveini, mett, koduõlut ja pirukaid, kosmeetikat ning kõiksugu nipet-näpet kaupa. Kuigi sel aastal oli nii osavõtjaid kui ka müüjaid veidi vähem kui varematel aastatel, said need, kes võtsid vaevaks kodunt välja tulla, nautida ilusat jalutuskäiku võrratul sügispäeval, täiendada toiduvarusid, kuulata kultuurimajas Luutsniku muttide mokalaata või niisama tuttavatega koos lobiseda. Oli tore näha, et ka mokalaada vastu tunti suurt huvi - saal oli rahvast täis - aitäh kõigile mokalaadal osalejatele!

Töötoas näitas Õie, kuidas padja tarvis hanesulgi nopitakse. Avatud olid ka mõisa keldrid, kus sai uudistada erinevaid väljapanekuid. Vahva sagimine käis ka koolimaja ees: seal ootasid kaks toredat ja sinisilmset kassipoega oma uut kodu ning toimus kurkide degusteerimine ja hindamine ning Mõisa Kurgi valimine. Võitjaks osutusid Marje Pohmellikurgid. Kurgid olid kõik väga erinevad, kuid väga maitsvad ja huvitavate maitsenüanssidega.

Käisin kohe mitu ringi neid maitsmas ja valikut teha oli päris raske. Ilm oli väga ilus ja ülalt mõisatrepilt, kust üle laadaplatsi kostus mõnus laadamuusika, paistis pilt nagu mõisaaegsest muinasjutust - noored pered jalutamas väikeste lastega ja vanemad inimesed omavahel mõnusalt juttu ajamas, igal pool siginsagin nagu mesitarus. Avatud oli ka Mõisa Kohvik, kus Anneli laadalistele laadasuppi ja kooki pakkus. Mõeldud oli kõigile ja kõigele.

Laadapäeva ehk kõige põnevamaks osaks oli aga hetk, kui mõisaõuele sõitis politseimasin, kust väljus Elar ja tema truu ja tark kaaslane - väljaõpetatud narkokoer. Nime olen jõudnud kahjuks juba unustada.

Rahvale demonstreeriti kuulekustesti ning erinevate narkootikumide otsimist/leidmist, millega koer eksimatult toime tuli. Inimeste huvi oli elav, esitati palju küsimusi, millele Elar ka kõigile vastas. Noorteklubi oli korraldanud rammumehe võistluse meestele ja autorehvide vahetusvõistluse naistele. Esimese võitis Päärn ja naiste võistluse pani kinni Egle. Mõlemaid võistlusi saatis lõbus ja elav kaasaelamine.

Tore päev oli! Aitäh korraldajatele ja kõigile kohaletulnutele ning jagugu ikka head tahet traditsioonide elushoidmisel!

Tahan siinkohal südamest tänada ka kõiki teid, kes te aitasite meil korraldada sellesuvist Luutsniku kodukandipäeva! Eriti aga tänan meie tublisid ja aktiivseid külaseltsi liikmeid!

Samuti tänan kõiki osavõtjaid!

Soovin teile kõigile head vana-aasta lõppu, rõõmuderohket uut ning kohtumiseni juba uuel aastal!