Hea on see, et ka väljaspool meie kogukonda on tunnust ja äramärkimist leidnud mitmed tublid inimesed,nii noooremad kui vanemad, kelle üle võime uhkust tunda. Igasugused õnnestumised on olulised kogu Väätsa vallale.

Ometi on kord nii, et õnn ja õnnetus, rõõm ja kurbus, hea ja halb käivad käsikäes. Lõppev aasta on viinud meie hulgast mitu väljapaistvat inimest. Endel Lieberg, Mati Tooming, Rein Valdru, Enn Klooren... Nad olid erineva elutee ja elukutsega inimesed. Ometi ühendab neid üks - nad olid inimesed, keda teadsid ka need, kes neid ei tundnud.

Väätsal on üheks positiivseks traditsiooniks oskus omakandi väärikaid mäletada ja meeles pidada. Oleme hoidnud au sees tuntud vallakodanikke, kes andnud olulise panuse Eesti arengusse. Väärika mälestuskiviga on tähistatud Väätsal sündinud arsti meditsiiniprofessor Artur Linkbergi mälestus. Samamoodi on Lõõlas ja Kuuramatsil tähistatud Helmi Tohvelmani mälestust. Sellised algatused ei ole ainult minevikku suunatud, oluline on, kui leiame viisi siduda mälestus või pärand tulevikuga. Seetõttu on sümpaatne, et igal sügisel, kui mälestame Lõõlast pärit Eesti tunnustatuimat tantsupedagoogi Helmi Tohvelmani, annab Teatriliit Väätsal üle auhinna parima lavaplastikaga näitlejale või liikumise lavastajale ning Väätsa põhikool õpilaspreemia tublimale maapõhikooli õpilasele.

Selle aasta 18. septembril tähistas kool esimest korda tunnustatud kunstniku, helilooja ja lauluautori Pilvi Üllaste sünniaastapäeva. Loodetavasti saab see samasuguseks traditsiooniks kui Tohvi-üritused, igal juhul on paljulubav kavatsus hakata paljude armastatud lastelaulude autori Pilvi Üllaste sünniaastapäeva tähistama üle-eestilise lastelaulude konkursiga.

Usun, et oleme kogukonnana auvõlas ka nende väljapaistvate inimeste ees, kes Väätsa kujundanud selliseks nagu ta täna on. Endel Liebergi elutöö oli Väätsa majandi, põldude ja maaparanduse ning suure osa meie sotsiaalse infrastruktuuri ülesehitamine. Samasugust rolli täitis metsanduses kogu elu Väätsa kandis metsaülemana tegutsenud, elava entsüklopeedia rolli täitnud Mati Tooming. Enn Klooren ja Rein Valdru olid olulised oma valdkonnas - üks armastatud näitleja, teine spordimehe ja treenerina.

Soovin, et mõtleksime aasta lõpul sellele, kuidas väärikalt tähistada omakandi suurmeeste tehtut. Usun, et koos leiame kõige parema lahenduse, mis oleks enamat kui mõni plekkviit, puusilt, vasktahvel või kivi. Olgu siis ainulaadne kõrge kunstilise väärtusega skulptuur või rändauhind, trofee või üritus. Midagi, mis analoogselt Tohvi või Pilvi Üllaste mälestusüritustega oleks isikupärane ja ehitaks silla minevikust tulevikku.

Minu üleskutse vallakodanikele on mõelda väärikale ja sobivale viisile, kuidas nende meeste pärandit hoida ja jäädvustada.

Loomulikult näen, et vallal on ettevõtmise juures abistav ja kaasaaitav roll, kuid initsiatiiv ja vorm peaks lähtuma kodanikelt endalt. Ootan kõiki mõtteid ja algatusi ning aitan hea meelega kaasa.

Loodan, et igaüks meist võtab 2011. aastast kaasa vaid positiivse. Positiivsed mõtted neist, kes maised rajad maha jätnud, ja lootused nendest, kes tulevad. Soovin ilusat jõuluaega ja head uut aastat!