Illuka koolis tähistati Hõimupäeva Soome sõprusvalla külaliste osavõtul; kultuurihommikutega märgiti ära Poola ja Soome Vabariigi iseseisvuspäevi.

Oli tore, et aastasse mahtus kaks ametlikku külaskäiku sõprusvaldadesse, kus osales pea 20 inimest valla asutustest, volikogust ja vallavalitsusest. Tänu nendele reisidele omandas vallamaja ette püstitatud Sõprusvaldade Teeviit arvatavasti paljude jaoks märksa sügavama n-ö. lihast ja luust tähenduse.

Tõenäoliselt suurimad „võitjad" on olnud siiski me noored, kes tänaseks näinud maid ja meresid, saanud tõsise rahvusvahelise karastuse, avardunud maailmavaate, parema keelteoskuse ja läbilöögivõime. Koolmeistrina meenub siinkohal ühe kunagise kolleegi, hollandi koolijuhi Anton van Rooijeni mõte noortest ja nende maailmas „ringikolamisest": „Noor inimene õpib nädalaga võõrsil rohkem kui oma koolis terve kuuga".

Aasta läheneb küll lõpule, kuid juba terenduvad järgmise aasta väliskoostöö uued horisondid. Me hispaania sõprade initsiatiivil oleme saanud kutse osalemaks uues COMENIUS projektis. Selle ettevalmistav koosolek toimub 26.-29.jaanuaril Madriidis.

Veebruarikuus on kutsutud meie 4 õpilast ja 2 õpetajat osalema Vabariigi aastapäeva tähistamisele Poolasse, kus EV Aukonsuli hr. Michal Iwaszkiewicz´i patronaaži all toimuvatel üritustel on võimalik tutvustada Eestit ja saada ise lähemalt tuttavaks iidsete Poola linnade Poznani ja Gnieznoga.

Kevadel (11.-15.05.) osalevad me noored jalgpallurid (12-13 a.) Poznanis toimuval MINI- EURO 2012 Euroopa meistrivõistlustel. Teatavasti on Poola koos Ukrainaga jalgpalli EM mängude võõrustajamaa ning Poznan Varssavi, Krakowi ja Gdanski seas üks võistluste toimumispaikadest. Ultrakaasaegse 45 000 pealtvaatajaga staadioni külastamine, kus mõni aeg hiljem lüüakse tõelised jalgpallilahingud, on programmi üks maiuspalasid.

Turniiril osaleb lisaks meie Poola sõprusvalla võistkonnale veel seitsme Wielkopolska vojevoodkonna omavalitsuse ja nende sõprusvaldade (-linnade) võistkonda kogu Euroopast.

See on tõsine väljakutse me noortele vutifännidele.

Ja kui tähtede seis soosib, siis loodetavasti avaneb meil järgmisel aastal võimalus koostööks ka partneritega fjordidemaal Norras. Tõenäoliselt hõlmab see esialgu hariduse ja kultuurialast läbikäimist.

Siinkirjutaja tänab kõiki armsaid kolleege ja sõpru nii kodus kui võõrsil, kellega on olnud rõõm teha koostööd, avardades maailma nii meis enestes kui teistes.

Jõulurahu, avatust ja suhtlemisrõõmu kõigile ka uuel algaval aastal!