Punkti 4 alusel peab koeraomanik tagama avalikus kohas järelevalve oma koera üle, vältimaks tema lahtipääsemist. Avalikesse kohtadesse tohib koeri viia ainult rihma otsas või suukorviga. Samuti on omanik kohustatud tagama oma koera või kassi reostuse kohese koristamise, kui see on reostanud üldkasutatava ruumi, transpordivahendi, hoovi, tänava, õppeplatsi või muu avaliku koha.

Kui aga koera-või kassiomanik on eksinud kehtestatud reeglite vastu, on kohalikul omavalitsusel õigus teha neile vastavasisuline ettekirjutis. Teisel juhul on politseil õigus alustada väärteomenetlus kohaliku omavalitsuses korralduse seaduse alusel.

Kohaliku omavalitsuses korralduse seadus (KOKS) § 66´3 näeb koerte ja kasside pidamise eeskirja rikkumise eest ette kuni 400€ suurust rahatrahvi ning kui eeskirjade rikkumisega on põhjustatud varaline kahju või inimesele tervisekahjustus, võib rahatrahv ulatuda kuni 800€-ni.

Seetõttu panengi kõigile koera- ja kassiomanikele südamele, et kui Te olete otsustanud võtta endale lemmiku, siis tagage ka kindlasti olukord, kus ei oleks võimalik tema territooriumilt väljapääsemine ning teiste loomade ja isikute ohustamine.