Helme kiriku sünnimeetrikas on tehtud kanne 8. jaanuaril 1912. aastal (vana ka­lendri järgi), mis näitab, et 21. detsembril 1911. a. kell 9 õhtul sündis Taagepera mõisa sepa Hans Tõnissoni ja tema naise Anna (neiuna Kuivas) peresse tütar Hel­mi. Laps ristiti 8. jaanuaril oma kodus. Vaderiteks olid teenija Ida Mikk, teenija Liisa Kuivas ja tööline Jaan Märtson. Ristimistseremoonia viis läbi köster Ro­senberg.

Helmi Saamel on seega üks neist, kelle puhul kalendrireformi tõttu muutus ka sünniaasta.

Tõnissonid ei olnud väga paikne pere. Helmi vanaisa Tõnnis oli sündinud Tar­vastu kihelkonnas Willal, vaarisa Kustav aga Viljandi linnas Tõnnise ja Anni poja­na.

Kui hakkasin huvi tundma, kas on ka mingi sugulusside kuulsa riigimehe Jaan Tõnissoniga, selgus, et hõimlusside on olemas, aga seniste andmete järgi mitte otsene sugulusside, vaid hoopis Helmi väimehe Raivo Sonni emaliini kaudu. See ei tähenda muidugi veel, et see on ainuke side, kui arvestada, et ka Jaan Tõnissoni juured on Viljandi lähedal.

Pärast algkoolis õppimist õppis Helmi Väimela põllutöökoolis.

Oma pika ja aktiivse elu jooksul on ta töötanud peamiselt looma-ja linnukasva­tuses, teeninud aukirju ja tunnustust, aga õppinud ka juuksuriks ja teeninud leiba sellegi tööga.

Tähtis osa Helmi elus on olnud käsitööl - õmblemisel, kudumisel, heegeldamisel. Nooremas eas on ta tegelenud ka laulmi­sega.

1946. a. abiellus ta Joann Saameliga. Abi­elust on sündinud viis last, kellest elus on veel kaks tütart. Lapselapsi on kaheksa ja lapselapselapsi neliteist. Leseks jäi ta juba 1966. aastal.

Kui kõrgesse ikka elanud inimeste puhul on üsna tavaline jutt, et nad polegi haiged olnud ja arsti juures vähe käinud, siis seekordne juubilar ei ole nii kergelt elust läbi käinud. 60-aastaselt elas ta üle vähioperatsiooni, kaotades suure osa maost. Ja ometi on helde saatus lasknud tal elada pärast seda nii palju aastaid.

Juubelipäeval käis õnnitlejaid arvukalt. Oma õnnitluse saatis Eesti Vabariigi Pre­sident hr. Toomas Hendrik Ilves. Ühe oma kaaslase, Vaike, emale käis hommi­kul tervituslaulu laulmas Pirukabrigaad. Lillekimbu ja kingikorviga külastasid juubilari vallavanem, volikogu esimees ja sotsiaalnõunik.

Usutavasti ühinevad kõik lugejad soovi­ga, et eaka juubilari elus oleks veel palju helgeid päevi ja püsivat tervist.