"Ma võtaks neilt kõigilt abiraha ära," ütles Hainer Kaine peale arvude teadsasaamist südametäiega võrukeelsele ajalehele Uma Leht.

Uus laut on Mäe talus valmis, aga töölisi ei leia. Raha taga nende leidmine ei seisa. 800 eurot, mida ta lüpsjale 160 töötunni eest kuus pakub, on Eesti keskmine palk. Aga keegi ei taha hommikul kella neljaks tööle tulla ega ka õhtul hilja tööd teha. "Eks tuleb siis Aafrikast või Poolast sisse tuua," ütleb ta naljaga pooleks kibedalt.

"See on täielik plära, et meie kandis tööd pole," põrutas ka Ihamarus ja Varstus tegutseva Cista pakivabriku pealik Vahur Käärik, kes otsib meistrit ja pingioperaatorit. Peale kohusetunde ei nõuta kandidaatidelt midagi, väljaõppe korraldab firma. Väga laisk pingioperaator teenib 200, virk aga 1000 eurot kuus.

"Kes suudavad ja tahavad tööd teha, on kohtadel, tööbüroos kirjas olijad on slikerdajad. See on justkui omaette amet kuid ja aastaid seal rõõmsalt elada, raamatupidamise kursustelt tulla ja ärijuhtimise omadele minna. Ja mis veel kõige popim: strateegiline planeerimine!" rääkis Käärik.

Mõnel tööandjal aga on vedanud ka. "Läks hästi, saime tööle inimese, keda juba tunneme ja teame, et ta oskab seda ametit," on rahul Võrusse Mõisa Aita kokka otsinud Janek Eks.

Kas töötajate põua näol on Võrumaal tegemist laiskuse või haigusega ning kui suure palga eest üks Võrumaa mees Soomest töölt koju tagasi tuleks, sellest loe Uma Lehest.