Valla esindajad tõdesid, et päästevõimekus Vihula vallas kindlasti langeb ning juhtisid tähelepanu Vihula valla eripäradele. Üheks riskikohaks on Lahemaa rahvuspark oma metsade ja kolme suure mõisakompleksiga. Puhkepiirkonnast tulenevalt on Vihula vallas hulgaliselt suuremaid ja väiksemaid majutusasutusi ning hooajaliselt suur rahvaarv.

Päästeameti esindajad kinnitasid, et on valmis komando hoone vallale üle andma. Kui Vihulas on võimalik avada vabatahtlik päästekomando, on sellele ette nähtud päästeameti poolt sihtotstarbeline stardipakett ja hiljem püsitoetused. Timberg rõhutas, et vabatahtlikkust ei ole võimalik ellu kutsuda, tahe peab olemas olema või tekkima inimestel endal sisemiselt.

Maavanema Einar Vallbaumi sõnul on selge, et kui tekib vabatahtlik komando, siis riikliku komandoga võrdväärset valmidusastet ja samal tasemel tehnikat vabatahtlikel pole ning seega Vihula vallas seoses komando sulgemisega päästeabi kättesaadavus ilmselt paraku halveneb. „Vabatahtlikku päästekomandosse kuulumine võiks muutuda auasjaks ja analoogseks kuulumisega kaitseliitu," ütles maavanem. Ta avaldas kahjutunnet, et riik Võsult lahkub ning rõhutas, et kõiges siiski vabatahtlikkusele lootma jääda ei saa ega ole võimalik seda ka käsu korras arendada.