Kaks nädalat tagasi on Pajuste kirjeldanud muinasmaja blogis, kuidas ta maja elanike tulekuks ette kütab.

“Viiel viimasel päeval on muinasmaja pajadest (suitsu väljalaskeavadest) suitsu immitsenud. Enne „muinaselanike” sissekolimist peab möödunud suve teisest poolest alates tühjana seisnud maja ja kerisahju veidi ette kütma. Üritan silmakiviks valitud kivi tasapisi harjutada tema uue rolliga. Et vältida selle olulise kivi katkipõlemist, tuleb esialgu ahju kütta hästi ettevaatlikult. Algul madalama leegiga ja lühemat aega, järk-järgult kütmise aega pikendades ja tuld valusamaks ajades,” kirjutas ta.

Siis oli õues kuus külmakraadi, täna hommikul langes temperatuur Võrumaal alla 24 miinuskraadi.

Viire Paljuste kinnitusel elatakse nädala jooksul nii, nagu võisid elada meie esivanemad. „Valdavalt tegeletakse elutähtsate asjadega: toa kütmise, toidu valmistamisega. Lisaks testitakse muinasmaja headust, eelkõige selle soojapidavust. Eksperimendis osalejad märgivad kindlatel aegadel üles õhutemperatuuri toas, maja erinevates osades ning õues, jälgivad tuulesuunda ja hindavad selle tugevust,“ selgitas Pajuste.

Muinasmaja elanike menüüsse kuuluvad samad toiduained, mis olid tavapärased rauaaja inimese toidulaual – kapsas, porgand, kaunviljad (põlduba, hernes, lääts), teravili (oder ja nisu) ning liha. Toit valmib vana hea kombe kohaselt savipotis. Vesi tuuakse ojast.

Informatsiooni ja fotosid eksperimendi käigust leiab SIIT.