Seminaril jagati näiteid ja kogemusi headest prakti­katest vabatahtlikus tegevuses nii üksikisikute kui orga­nisatsioonide näol. Kohale olid tulnud ka Eestis elavad välisvabatahtlikud Hispaaniast, Saksamaalt, Austriast. Seminari peaesinejaks oli Euroopa vabatahtliku tegevuse aasta 2011 Hea tahte saadik ja kampaania Teeme Ära! eestvedaja Eva Truuverk, kes keskendus vabatahtlikkuse olemuse avamisele ning selle kaudu ühiskonnale ja kogu­konnale loodava lisaväärtuse mõtestamisele. Eva Truuverk rõhutas vabatahtlikuna tegutsemise juures võimalust saa­da suurepäraseid kogemusi, leida uusi väljakutseid ja kohtuda teiste sarnaseid väärtusi hindavate inimestega.

Seminari teises pooles arutleti maailmakohvikus noorte vabatahtlikku tegevusse kaasamise üle koolis, mitte­tulundusühingus, oma kodukohas, Eesti Vabariigis. Jagati kogemusi vabatahtlikuks olemisest Eestis ja välismaal, sa­muti vaagiti võimalusi arendada noorte ettevõtlikkust koolis.

Vabatahtlikkus kui elustiil

Välisvabatahtlikud pidasid oluliseks välja tuua, et vaba­tahtlikuna teises riigis elades võid olla oma riigi saadikuks. Vabatahtlikke vahendavate organisatsioonide näol on ole-mas toimiv tugi- ja rahastussüsteem.

Vabatahtlikus olemine annab võimaluse maailma näha, iseennast erinevate olukordade kaudu paremini tundma õppida ning süvendada soovi veelgi enam tegutseda vabatahtlikuna (vabatahtlikkus kui elustiil). Samas võib liiga pikaajaliselt vabatahtlikuna tegutsedes võõranduda tegelikust elust ning reaalsusega kohtumine võib mõnikord kujuneda šokeerivaks. Negatiivse tõsiasjana märgiti ka tõika, et teise riiki vabatahtlikuks minnes võib ees oodata esialgsest kirjeldusest hoopis erinev oluord, mis ei pruugi ühtida vabatahtliku ootustega.

Vabatahtlikuna on oluline leida teema, mis meeldib ning tugev sõpruskond, kellega koos tegutseda ja kes hindab samu väärtusi. Kooli juhtkond peaks kindlasti toetama positiivseid algatusi ja noorte vabatahtlikku tegevust. Ideaalis võiks Eesti teiste riikide hulgast silma paista vabatahtlike rohkusega. Sellele aitaksid kindlasti kaasa Eesti inimeste suurem avatus, noorte valmisolek projekte kirjutada, valmidus luua noorte vabatahtlikega tegelevaid organisatsioone ning tahe ise välismaale vabatahtlikuks minna. Oluliselt rohkem võiks olla laste, noorte ning eakate inimestega tegelevaid vabatahtlikke.

Sillamäe Lastekaitse Ühingu üleriigilise projekti „Hom­ne Vabatahtlik" raames toimunud maakondlikku seminari rahastasid Euroopa Komisjon ja Lääne-Viru Maavalitsus. Seminari materjalid on saadaval maakondliku arendus­keskuse veebilehel www.arenduskeskus.ee rubriigis MTÜ Koolitus.

Aitäh MTÜle Haljala Noortekeskus ja korraldus­toimkonnas osalenud tublidele noortele!