Senise andmekogumise kogemus näi­tab, et uuringus osalejad peavad igapäe­vaeluga seonduvate ülesannete lahenda­mist põnevaks ning nendest, kes vasta­mist on alustanud, jätavad pooleli vaid väga üksikud. Keeruline on inimesi üles leida, kuna paljud ei ela oma rahvastiku­registris toodud aadressil, kortermajade uksed on lukus ja raske on tabada aega, kui inimene on kodus. Seega on kõigile, kes on saanud kutse uuringus osalemi­seks, palve oma küsitlejale kirjas toodud telefoninumbril helistada.

Teine keeruline koht küsitlejate töös on inimestele selgitada, miks just nemad peavad vastama. Ikka näib meile, et mis siis ikka juhtub, kui üks inimene jätab vas­tama. Nii see ongi. Kui vastamata jätaks vaid üks inimene, siis poleks see prob­leem, kui aga erinevatel põhjustel jätab vastamata iga viies, iga kolmas või ko­guni iga teine inimene, siis on saadud vastused ülaltoodud küsimustele ilmsel­gelt kallutatud. Praeguseks oleme vastu­se saanud vähem kui igalt teiselt, kes kut­se on saanud. Murekohaks on, et sellise vastamisprotsendiga võidakse Eesti vas­tused rahvusvahelisest võrdlusest üldse kõrvale jätta.

Iga valimisse sattunud inimene esin­dab ca 70 endasarnast inimest ning kui tema ei osale, siis jäävad ka nende arva­mused arvestamata. Ühtki valimisse sat­tunud inimest asendada ei saa. Siit suur palve: teie arvamus ja kogemus maksab, palun leidke veidi aega ja osalege uurin­gus. Meie omalt poolt anname teile vas­tutasuks kingituse: võimaluse valida en-dale ajakirjatellimus 2-18 kuuks. Samuti saame kinnitada, et uuringu tulemusi arvestatakse tulevikus haridusteemaliste otsuste tegemisel, mis on olulised nii teile kui teie lastele. Ja muidugi, teie osalus on tähtis selgitamaks, kui targad me oleme, võrreldes oma naabritega Venemaal, Soo­mes ja Rootsis, aga ka inimestega Jaapa­nis, Austraalias ja Ameerikas. Uuring toi­mub majandusliku koostöö ja arengu orga­nisatsiooni OECD eestvõtmisel, Eestis viib uuringut läbi Haridus-ja Teadusminis­teerium koostöös Statistikaametiga. Muu­dame koos meie kõigi elu targemaks!