Võrumaa haridusstratee­gia kooskõlastamise ajaks oli selgunud, et põhjendusi massiliseks gümnaasiumite sulgemiseks Eestis napib ja siis asuti esmakordselt dia­loogi koolide pidajatega - kohalike omavalitsuste voli­kogudega, et saavutada mõistlik gümnaasiumi aren­guplaan, ning et edaspidigi kataks koolivõrk nii Võru­maad kui kogu Eestit. Gümnaasiumite vähenemine on aga kahjuks reaalsus. Õpilaste arvu vähenemine Eestis on sundinud kohalikke omavalitsusi alates 1995. aastast sulgema üle 200 üldhariduskooli.

Lähiaastatel suletakse või reorganiseeritakse hinnangu­liselt 100-130 gümnaasimi, mida aga tehakse mitte ainult ministri soovunelmate järgi, vaid arvestades õpilaste, nende vanemate ja kooli­pidajate soove, võimalusi ja argumente.

Tänaseks on Antsla volikogu otsustanud, et Ants-la Gümnaasiumisse jätkub vastuvõtt 10 klassi. On teada, et lähipiirkonnas gümnaa­siumite sulgemine toimub ning sellega seonduvalt aru­tatakse, kuidas oleks võima­lus lähivaldade õpilastel hõlpsamalt asuda õppima Antsla Gümnaasiumi. Selle nimel on vallavanem asunud läbirääkima naabervaldade esindajatega, kuidas korral­dada senisest tõhusamalt koolitransporti ning kuidas oleks võimalik korraldada Antslas ööbimisvõimalust õpilastele, kes igal õhtul koju ööbima ei sõida.

Kuidas suhtute gümnaasiumite sulgemistesse?

Küsis: Kurmet Müürsepp
Vastas: Valdo Randpere

Minu arvates on see güm­naasiumite sulgemise plaan, millest praegu räägitakse, väga toores ja loodetavasti alles üks intellektuaalselt huvitav mõte. Ma ei toeta kindlasti gümnaasiumite sulgemist mehhaaniliselt mingi matemaatilise tehte tulemusena. Ka need numb-rid, mis siiani välja on käidud nii õpilaste arvu kui ka koolide hulga kohta tun­duvad pisut läbi mõtlemata. Kindlasti tuleb koolide refor­mimist teostada väga tihedas koostöös kohalike oma­valitsuste ja maavalitsus­tega.