MTÜd on Antsla piirkonnas väga hästi tegutsemas. Antsla vallas ei ole ühtegi inimest, kes poleks näinud esinemas MTÜ Tantsuselts Pärliine esinejaid. Seda vabatahtliku töö hulka, mida Pärliine tegutsemiseks on teinud juhendaja Leili Väisa, ei ole kindlasti võimalik mingite ühikute alusel mõõta. Suur tänu talle! Kindlasti palju jõudu ja jaksu kohaliku elu edendajatele Antslas, Kobelas, Tsoorus, Kraavil, Kaikal, VanaAntslas jm.

Kahjuks on meie MTÜde „meepotis" ka üks „tõrvatilk".

MTÜd saavad oma tege­vuse rahastamiseks taotleda eri­nevaid toetusi nii vallalt kui ka riiklikest toetusfondidest. Sel­leks on vaja kirjutada projekt, näidates tegevusvaldkond, piir­kond ja kasusaajad. MTÜ Spor­diklubi Corsa Gym pani kokku väga suurepärase projekti, mille käigus hangiti suusaradade valmistamiseks mootorsaan ja rajamasin, remonditi Antsla linnas olev jõusaal, soetati uued jõusaaliseadmed ja rajati ter­visespordiväljak. Kokku läks see kõik maksma ca 750 000 krooni (~ 48000 eurot), millest 10% tasus omaosalusena Antsla vald, st kaudselt iga Antsla valla maksumaksja.

Kahjuks ei ole projekti täi­deviimine läinud aga nii nagu projektis ette nähtud. Suusa­radade hoolduseks vajalikudmasinad jõudsid lõpuks Antsla valla suusaradadele alles 2012. aastal ja seda ka pärast mitmeid järelpärimisi. Eelmise hooajasuusaradade eest hoolitsesid enamasti MTÜ Hauka Velo­klubi ja paljud vabatahtlikud. MTÜ Spordiklubi Corsa Gym mootorsaan sõitis 2011.a lume­perioodil ringi aga hoopis teis­tel lumeväljadel. MTÜ ei ole täitnud Antsla vallavalitsusega sõlmitud lepingut, millega ta võttis endale kohustuse rajada ja hooldada Antsla valla suusa­rajad.

Veel kurvem on lugu Antsla jõusaaliga. Projektis arvestatud remondiraha (ca 5000 eurot) on spordisaali külastajate arvates jõudnud mingile teisele objek­tile, sest Antsla jõusaalis sellise summa eest remonti pole teh­tud, kui üldse on. Ostetud uutest jõusaali seadmetest (projektialusel ca 23000 eurot) on Ants­lasse 2012.a jaanuari seisuga alles jäänud vaid üks - kaks seadet, teised on „ümber koli­nud" sama MTÜ Võrus asu­vasse jõusaali või kuhugi mu­jale. Sellega on rikutud juba ka PRIA projekti, mille alusel on projekt saanud rahastuse Antsla linna spordisõbralikumaks ja atraktiivsemaks muutmiseks.

Jõusaal oli Antsla noorte poolt hästi kasutusel, lisaks toi­musid kuni 2011.a kevadeni eraldi treeningud naistele. Peale seda kui MTÜ juht Gert Gorša­nov oma jõuspordi huvi Võru spordisaali arendamisele pöö­ras (sh Antsla valla arenguks mõeldud varaga), kahanes ka külastajate arv. Treeninguid viisid läbi harrastajad, kuid lõpuks loobusid ka nemad. Kaua sa ikka tasuta tööd teed. Ega nemad ju ei teadnud, et projekti alusel oligi ette nähtud ainult vabatahtlike töö kasuta­mine...

Kuna jõusaali ei saanud nii­sama jätta, hakkas MTÜ juht otsima noori, kes sooviksid ise jõusaali kasutada ja seda siis ka majandada. Kuigi MTÜ kasu­tab Antsla vallalt saadud ruume tasuta ja tal ei olnud edasi ren­timiseks õigust, tegi ta seda siis­ki. Kõik rahad tasuti sularahas ja ühtegi dokumenti ei vormis­tatud. Seega julgen väita, et ka MTÜ raamatupidamine ei ole korrektne.

Viimane leping, mida noor­tele pakuti oli eriti „karmide" tingimustega. Ruumide rendiks küsib MTÜ juht 100 eurot kuus, lisaks sellele tuleb tasuda kom­munaalkulud ja hilinemise korral 3% intressi päevas. See teeb aastaintressiks 1095%!! Õnneks oli noortel nii palju otsustusvõimet, et seda lepingut mitte sõlmida. Alates jaanuarist on Antsla linna jõusaal olnud enamik aega suletud. Lisaks on MTÜ juht Gert Goršanov and­nud, eelnevate probleemidetõstatamisel volikogu liikmete ja vallavanema poolt, teadlikult valeinformatsiooni.

Tekib küsimus, kuidas saab selliselt tegutseva MTÜ juht olla Antsla valla haridus ja kultuurikomisjoni esimees? Nime­tatud komisjoni ülesandeks on muuhulgas Antsla valla hari­dus-, kultuuri- ja spordivaldkon­na arengus lahendamist vaja­vate probleemide välja selgita­mine ning ettepanekute tege­mine nende lahendamiseks. Selline MTÜ tegevus tekitab aga probleeme juurde, mitte ei lahenda neid.

Piirkonna areng algab ini­mestest, aga selliste inimes­tega, kes MTÜ nime all tegut­sedes ainult omakasule ja rahale mõtlevad, piirkonna areng ka peatub. Soovin, et head mõtted ja ideed leiavad ikka rahasta­mist ja meie valla areng jätkub.