Kvaliteedihindamismudeli abil viidi läbi küsitlused noorte, noorteorganisatsioo­nide ja noorsootöötajate seas, seejärel koostati tabelid tõen­ditest, tugevustest ja arengu­vajadustest. Aluseks oli neli eesmärki:

  1. Noortele on loodud mitme­külgsed mitteformaalse õppi­mise võimalused;

  2. Noortele on loodud võima­lused osalus-ja kuuluvus­kogemuse saamiseks;

  3. Noortele on loodud tin­gimused noorteinfo, enneta­mis-ja nõustamistegevuste kättesaamiseks;

  4. Kvaliteetseks noorsootööks on loodud vajalik keskkond.

Koostatud materjalid esi­tati välishindajatele (sõltu­matu välisekspertide rühm), kuhu kuulusid MTÜ Räpina ANK juhataja ja noorsootöö spetsialist Ene Pikner, Eesti Noorsootöö Keskuse pea­ekspert Kati Pukk ja Viljandi Maavalitsuse noorsootöö pea­spetsialist-alaealiste komis­joni sekretär Riina Tootsi. 17. oktoobril 2011 tutvusid välis­hindajad Antsla noorteklubi, Antsla Kultuuri-ja Spordi­keskuse ning Vana-Antsla tallimaja tegevuste ja tingi­mustega ning toimus hinda­mistulemuste tutvustamine ja tagasiside andmine oma­valitsusele.

Välishindajad tunnustasid koolitatud ja entusiastlikke noorsootöö tegijaid ning insti­tutsioone Antsla Kultuuri- ja

: Spordikeskus, Antsla Güm­naasium, Tsooru Rahvamaja, Antsla Muusikakool, Vana-Antsla tallimaja ja kolmanda sektori tegijaid, mida peeti tugevaks alusplatvormiks, millelt on võimalik nii huvi­tegevuse kui ka noorte osaluse ja kaasamise arengutege­vustega edasi liikuda.

Välishindamisest selgunud noorsootöö arenguvajadusteks peeti näiteks: huvihariduses looduse ja tehnika valdkonda; leida lahendus transpordi osas õhtustel aegadel; teha koos­tööd ettevõtjatega noorte töö­võimaluste saamiseks; kasu­tada võimalust vallavalitsuses töötava projektijuhi näol noorsootöövaldkonnale lisa­finantseerimiste saamiseks; luua omavalitsuses noorsoo­töövaldkonna tunnustamise süsteem; toetada võimalusi, mis arendavad noorte kaasa­mist ja osalemist; läbi mõelda süsteem, kuidas omavalitsus panustab ennetustegevusse ja kuidas hindab selle tulemus­likkust; valla haridus ja noor­sootöö eelarvest tuua välja eraldi noorsootöö osa, ühtse valla noorsootöö tegevuskava koostamisel teha koostööd erinevate noorsootööd teos­tavate valla asutuste vahel; omavalitsusel kaaluda või­malust muuta struktuuri, tuues noorsootöötaja otsa KOV- i alluvusse; kaaluda noorte­klubi tegevuseks uue koha leidmist; kasutada noor­sootöös kaasaegseid korral­duslikke meetodeid.

Nende ja paljude teiste arenguvajaduste põhjal koos­tasid enesehindajad pärast ametlikku tagasisidet hinda­mistulemuste esialgse paren­dusplaani aastateks 2012-­2013:

· kõigile noortele tagatakse erinevad sportimis ja ak­tiivse puhkuse võimalused;

· ettevõtlikkuse arendamine koostöös äri ja noorte vald­kondade vahel;

· töötada välja noorte kaasa­missüsteem otsustusprot­sessidesse;

· selgitada välja nõustamis­teenuste vajadus ja paran­dada selle kohast infot KOV-i ja noorteinfo kodu­lehekülgedel;

· kord kuus noorte ja noorte­juhtide ümarlauad;

· koostöö KOV-i, kodanike­ühenduste, koolide, laste­aia, noorteklubide, sotsiaal­töötajate, politsei, pääste­ameti ja meditsiiniasutuste vahel;

· vastavalt noorsootöö sea­duse §6-le määratleda KOV-i noorsootöö priori­teedid ning sätestada nende saavutamiseks vajalikud ülesanded;

· koostada noorsootöö aren­gukava ja arendada välja KOV-i noorsootöö hinda­mise mehhanism;

· KOV-i noorsootööd koor­dineeritakse KOV-i tasan­dil;

· toetada ja parandada noor­sootööasutuste ligipääse­tavust kõigile noortele ja varustamist kaasaegsete töövahenditega;

· mobiilse-ja tänavanoor­sootöö arendamine;

· regulaarsete uuringute läbi­viimine noorsootöö tege­vuste/teenuste kohta, info analüüsimine ja leida paren­dusvaldkonnad. Mitte­formaalse hariduse arves­tamine formaalhariduses.

Antsla vald osales „Noor­sootöö kvaliteedi arendamise" programmis, et saada üle­vaade hetkeolukorrast noor­sootöös ning tulemuste põhjal koostada noorsootöö arengu­kava. Heameel on teatada, et selles osas on alustanud tööd Antsla valla noorsootöö aren­gukava koostamise töögrupp, kuhu kuuluvad: Annely Vei­dik, Anna-Liisa Soe, Urmo Hinn, Kertu Reva, Janek Paeglis, Kaili Preismann, Vilve Lepik ja Kalev Joab.

Kel rohkem huvi või küsimusi Antsla valla noor­sootöö kvaliteedi hindamise kohta, siis võtke julgelt ühendust: noorteklubi@antsla.ee