Ajaloo särk meie seljas on tihtipeale tormide räsitud ja selle kandja elab pidevas kellegi hõlmahakkamise kartuses. Kuid meie rahval on veel üks oluline iseloomulik omadus ja kvaliteet. Uuendustealdis ja edasiliikumisvõimeline on siinne rahvas alati olnud. Kohe, kui avanes võimalus, osteti maad mõisnikult omaks ja pandi elu edukalt käima. Kohe, kui saadi vabaks, asuti kartmatult ja kiirelt Riiki üles ehitama, seejuures ilma pidurdava liigse alalhoidlikkuseta ja kõige uuega kiirelt kaasa minnes. See on olnud Eesti edu oluliseks nurgakiviks nii siis kui ka praegu. Kõige selle taga on ju ikkagi seesama Eesti Inimene oma heade- ja halvemate iseloomuomaduste- ja olemisoskustega. On meil nii sädeinimesi, koosmeele kandjaid, õie-, teo-, tööinimesi jne. On ka ,,õielõikajaid", kes end teiste töö viljadega ehivad ja ,,tupikinimesi", kes vaid ühisvilju tarbivad, ise grammigi vastu andmata.

Oskus kohanduda ja uueneda on inimtasandil väga oluline ka praegu, sest meist on vaja välja ajada halvad ajaloolised taagad. Meie iseenda ja ümbritsevate huvides on oluline saada lahti ärapanemisetahtest, lõhkuvast ebamõistlikust kadedusest, enese kartlikust allasurumisest ning põhjendamatust umbusust kõigi ja kõige meist erineva vastu.

Teisisõnu on Riik vabaks tehtud ja nüüd tuleb ka ise vabaks saada, seda eelkõige iseendas ja oma eelarvamustes. Vaba kodanikuga ei saa niisama lihtsalt enam manipuleerida alaväärsuskompleksis ametnik, ennasttäis võimur ning ülehinnatud ja ülemakstud poliitikukene kohapeal ega kaugemalgi. Eestist ja laiast ilmast on sel aastal palju märke kodanikuliikumiste kasvust ja rahva aktiivsuse tõusust.

Uus Eesti peab ja saabki olema kodaniku ja kogukondade riik, milles pole kohta võimuülbusel ja arrogantsel poliitilisel rullnoklusel.

Lähenev Tartu Maraton toob inimesed nautima liikumist ja vabadust suuskadel. Õhku ja liikumisvabadust vajab ka meie ühiskond. Loodetavasti toovad lähiajad Eesti kodaniku veel aktiivsemalt oma riigi asju ajama ja oma Riigist Oma Kodu ehitama, sest ega keegi muu ju seda meie eest ei tee!

Käesolevaga tervitan Sangaste Vallavolikogu ja Vallavalitsuse nimel kõiki meie nooremaid ja vanemaid kogukonnaliikmeid, häid naabreid ja viisakaid külalisigi Eesti riigi peatse sünnipäeva puhul! Soovin libedat liugu maratoonaritele ja oma headele rahvasportlastele! Pits peent riigiviina (või mõni muu adekvaatjook) koos kiluleivaga ei peaks ka sel päeval keelatud olema ning vabastagem end iseenda ja riigi tuleviku jaoks! Vabariigi terviseks, Kodaniku hüvanguks! Kaunist talve ja ilusat pidupäeva!