Praeguseks oleme oma uues rekonstrueeritud majas olnud pool aastat.

Natuke statistikat

2011. aasta augustis oli noortekeskus avatud 21 päeval, keskust külastas 489 noort vanuses 7-25 eluaastat; septembris 21 päeva, külastus 582 noort, oktoobris 20 päeva / 903 noort; novembris 22 päeva / 786 noort; detsembris 19 päeva / 755 noort, jaanuaris 2012 - 20 päeva / 557 noort. Külmade ilmade saabudes langes ka noortekeskuse külastatavus. Seda küll mitte seepärast, et majas külm oleks - ruumid on meil soojad -, vaid õues oli pakane.

Augustis liitusime Eesti ANK vahendusel Euroopa Sotsiaalfondi (ESF) hankega. Tänu ESF hankele on meie noortel olnud päris palju võimalusi. Anname väikese ülevaate ESF hankest.

Toetatavad tegevused on huvitegevuse korraldamine noortekeskustes, tööelu tutvustavate tegevuste läbiviimine ning kogukonna arengut toetavate noorte omaalgatuste fondi loomine hankes osalevate noortekeskuste juurde.

Huvitegevus

Käivitasime kikkpoksi ringi, hanke käigus on võimalus muretseda vahendeid huvitegevuse läbiviimiseks. Huvitegevuses on võimalus osaleda noortel vanuses 12-18 eluaastat. Septembris osales ringitöös 29 noort, oktoobris 38, novembris 29, detsembris 17 ja jaanuaris 11. Alguses käisid ka neiud usinasti trennis, kuid nüüd ...? Miks arv on vähenenud ja kuhu kadusid neiud - selle püüame välja selgitada.

Viie kuu jooksul osales huvitegevuses kokku 124 noort. Poksida saab teisipäeviti ja reedeti alates kella 16.30st.

Tööelu ja erialade tutvustamine

Septembris külastas noortekeskust Virko Annus, kes õpetas noori ennast väljendama improvisatsiooniharjutuste kaudu.

Oktoobris suundusime moemaailma - toimus moetäika, mille külastus jäi kahjuks kesiseks. Pärast lõunat oli külas Top Modelsi asutaja Paolo Moglia, kes rääkis moe- ja modellimaailmas toimuvast.

Novembris külastasime OÜd Combiwood, detsembris Torupillitalu, eesmärgiga vaadata, kuidas valmivad katuselaastud. Detsembrisse jäi veel Kesklinna Pagarikohviku külastamine, kus oli võimalus tutvuda sealsete tööprotsessidega ning teada saada, milliseid oskusi peab omama sellises asutuses töötamiseks. Jaanuaris vaatasime, kuidas valmivad kohukesed.

Nii detsembri kui jaanuari tegemistesse, mis tööelu tutvustasid, olid kaasatud ka Helme sanatoorse internaatkooli õpilased koos huvijuhiga. Veebruaris teeme tutvust juuksuri erialaga ja sõidame Ahhaa keskusesse.

Kahju, et väga külma ilma tõttu pidime ära jätma sõidu Haapsalu kutseõppekeskusesse, kus oli lahtiste uste päev ja koolisisesed meistrivõistlused.

Ees on ootamas veel mitmete firmade külastused, erialadega tutvumised ja seda kuni maini välja. Loodetavasti üks põnevamaid saab olema töövarjupäev aprillis. Tööelu ja eriala tutvustavatest tegevustest sai septembrist jaanuarini osa 231 noort.

NAF - Eesti avatud noortekeskuste kogukonna arengut toetavate noortealgatuste fond

NAFi eesmärk

NAF on mõeldud selleks, et noortekeskuse piirkonna noored saaksid aktiivselt osaleda otseselt enda kavandatud ja kogukonda arendavates projektialastes tegevustes. Noortekeskuste juures toimiv fond toetab nii noorte formaalseid kui ka mitteformaalseid gruppe.

Tõrva noored on kirjutanud kaks projekti, mis on hetkeseisuga rahastatud, läbi viidud ja ka aruanded koostatud. NAFi käigus toimus novembris ööorienteerumine ja detsembris HIV ja aidsiteemaline koolitus. Jaanuar oli NAFi kuu: noored kirjutasid oma idee paberile ja esimene üritus toimub juba veebruaris.

NAFi tegevustes osales 163 noort. Tegevusi rahastatakse Euroopa Liidu struktuurifondidest ja riikliku struktuuritoetuse vahenditest Eesti noorsootöö keskuse eelarve kaudu "Perioodi 2007-2013 struktuuritoetuste seaduse" ja programmi „Noorsootöö kvaliteedi arendamine" alusel.

Igapäevaelu

Noortekeskuse väärtuseks on noortepärasus, vajadustest ja ideedest lähtumine, avatus ja läbipaistvus, omavaheline koostöö, paindlikkus muutuvas ajas ja vormis, usaldusväärsus, mitmekülgsus. Keskuses saavad noored vabalt oma huvist lähtuvalt aega sisustada. Alati on teretulnud nende oma initsiatiiv erinevate ürituste ja tegevuste väljamõtlemiseks ning korraldamiseks, sest noored ju ise teavad kõige paremini, mida tahavad.

Kolm korda nädalas - esmaspäeviti, kolmapäeviti ja neljapäeviti - toimub tantsuring (põrandatants), mida juhendab Maris Laidre. Seda, mismoodi see välja näeb, peab ise kogema - mina olen ühe tunni kaasa teinud. Reedeti peaks toimuma internetipõhine viktoriin „Noorteka nupukam", kuid arvutite puudumise tõttu (olemasolevad lakkasid töötamast) ei saa me praegu viktoriine läbi viia.

Üsna pea kuulutame välja fotokonkursi „Noored Tõrvas". Laekunud töödest tuleb näitus ning osavõtjaid tänatakse Tõrva ANKi sünnipäevapeol 13. aprillil.

Tule meile külla ja veendu, et siin on mõnus aega veeta. Tegevust leidub kõigile!

Täname kõiki, kes on meid nõu, jõu ja muude väärtustega aidanud!

Väike pöördumine

Meie majas kehtib vahetusjalanõude nõue - palume mõistvat suhtumist.

Arvame, et ei ole kellelgi raske enne keskusesse tulekut vahetusjalatsid kotti panna. Ka külastajatel palume üritusele tulles need kaasa võtta.

Vajadusel on võimalus kasutada ka meie maja kliendisusse. Kasutatud sussid peseme masinas puhtaks.