Me oleme väike rahvas ega tohi unustada, et asjaolud võivad kergesti muutuda, kui mõelda ja käituda hoolimatult. Kutsungi teid üles hoolima rohkem üksteisest ja üksteise tegemistest.

Me kõik saame lisaks oma igapäevategemisele teha midagi oma riigi ja kodukoha heaks. Tänane päev ja käesolev aasta on meie valla rahvale eriline selle poolest, et lisaks vabariigi aastapäevale saame tänavu tähistada Puka valla juubelisünnipäeva. 13. veebruaril 2012 täitus Puka Vallal omavalitsusliku staatuse saamisest 20 aastat. Nüüd on meie vald jõudnud täiskasvanuikka ja saame öelda, et meie vallal on tekkinud oma nägu, traditsioonid ja ka minevik, mis ei ole just väga pikk.

Mäletan üsna hästi meie valla 15. sünnipäeva, mis toimus samas majas. Sel ajal oli maja küll pisut teistsugune. Tegin tookord tagasivaate meie valla arengule. Järjepidevuse säilitamiseks teen seda lühidalt ka seekord.

Mäletan, et planeerisime pikka aega meie valda puhke- ja spordikompleksi.

Mäletan ka seda, kus mitmetel Puka rahvamaja sünnipäevakõnedes räägiti rahvamaja remondivajadusest. Tõesti, oli pisut piinlik maja seisundi pärast, kuid selgitasin alati, et töö selle eesmärgi nimel käib.

Täna ma õnneks enam piinlikkust tundma ja selgitama ei pea. Meie 2007-2012 aastase perioodi sisse mahubki suurprojekt nimetusega Puka puhke- ja spordikompleksi valmimine. Nii nimetati seda maakonna arengukavas.

See koosneb staadionist, vabaõhulavast, supluskohast, rahvamajast ja viimase aja ideena loodud pritsumehe pargist. Pritsumeeste teemal täna eriti rääkida ei tahaks, sest sellega on rohkem muret kui rõõmu ja meil on lõpuks siiski pidupäev. Staadionile valmis sellel perioodil saadionimaja ning valgustus.

Olulised muutused on toimunud Puka Keskkooli ümber. Korrastatud on kooli park ja sellele antud palju uusi kasutusvõimalusi. Ameerika saatkonna abiga sai uue katuse kooli vanem õppekorpus. Koolis on valmimas sisespordikompleks koos jõusaaliga. Tööd osaliselt veel käivad ja ootavad lõpetamist.

Pukka on loodud uue teenuse kasutamise võimalus, see on külmkamber ja ärasaatmisruum lahkunutele Puka Aianduse ja Mesinduse Seltsi majas.

Ehitatud on mänguväljakuid ja kiikesid nii Puka alevikku kui ka Aakresse, Komsile ja Kuigatsisse. Kuigatsis on 5 aasta tagusega võrreldes toimunud olulised muutused. Remonditud on raamatukogu ja aktiivne ehitustegevus käib külamaja korrastamisel. Hoone on saanud palju oma muinsuskaitselisest väärtusest tagasi. Palju tööd on tehtud Kuigatsi külaplatsi rajamisel ja tiigi korrastamisel. Täna on see juba kena paik puhkamiseks.

Möödunud aastal tehti kõige rohkem töid Aakre külas, uue ilme sai Aakre rahvamaja ja raamatukogu maja. Nüüd on väljast kõik uus, kuid järgmised tegevused saavad olema juba majas sisemuses.

Meie valla ühes looduslikult kaunimas kohas, Vooremäel rajati juurdepääs Võrtsjärvele. Mida see tähendab? Läbi soo ja rägastiku ehitati paadisild ja korrastati juurdepääsutee.

Sammhaaval oleme uuendanud veetrasse, peagi läheb rekonstrueerimisele üks puurkaev.

Loetleda võiks veel paljusid väiksemaid tegevusi, teisiti öeldes - betooni on pandud raha, kuid see on meile kõikidele kindlasti väga vajalik. Lisaks kõigele teeb head meelt, et ka inimeste aktiivsus on viimasel viiel aastal tõusnud.

Mäletate heakorratalguid, kus koos tegime ära tohutu töö!

Seltside tegevus on muutunud aktiivsemaks ja tugevamaks ning seltsid suudavad osaleda projektides. Ringide tegevus on aktiivne, on lisandunud uusi juurde, ühiselt korraldame laagreid lastele jne.

Meie spordi- ja kultuurirahvas osaleb üritustel ja võistlustel nii kohapeal kui ka kaugemal ning nad on edukad.

Kas meile nii tuttav kõrvaltvaataja roll ja suhtumine on muutumas? Sellele annab arutust aeg. Kui läheneda meie tegevusele põllumehetarkusega, siis tundub, et seeme mis on külvatud, on osutunud elujõuliseks ja loodame, et lähiajal saame lõigata just seda, mida ootame. Vanasõna ju ütleb: mida külvad, seda lõikad.

Selleks, et külv õnnestuks, on vaja abilisi, meie vallas on neid jagunud.

Valla tänukirjad anti alljärgnevatele inimestele:

Andrus Renter

- saavutas korvpallivõistkonnaga Puka Sokud veteranide maailmameistrivõistlustel 3. koha. Aitas kaasa jõusaali sisustuse hankimisel.
Aili Popp
- osales jahilaskmise Euroopa meistrivõistlustel ja saavutas esimese koha.
Ene Aigro -
osales veteranide maailmameistrivõistlustel ja saavutas suusatamises teise, kolmanda ja neljanda koha.
Õnne Paimre
- Kuigatsi külaseltsi eestvedaja ja arendaja. Projektide kaasabil Kuigatsisse külaplatsi ja külamaja rajamise eestvedaja. Lisaks tänukiri pikaajalise töö eest Kuigatsi raamatukogu juhatajana.
Kunnar Vahi
- Puka Spordiklubi eestvedaja. Puka spordiklubi abiga ehitati Puka staadioni juurde staadionimaja ja valgustus.
Anneli Uffert - Puka kooli vilistlaskogu eestvedaja. Vilistlaskogu abiga korrastati koolipark, kuhu rajati tervisespordi paigad ja rajad, lehtla ning noorte unistus - rulapark.
Evelin Pung -
Puka Naisseltsi eestvedaja. Koostöös naisseltsiga on rajatud mänguväljakud Aakresse ja Pukka. Kiigeplatsid rajati Komsile ja Pukka. Naisseltsi kaasabil korrastati ja rajati Pritsumehe park.
Arno Kangro
- Aakre Külaseltsi esimees. Külaseltsi eestvedamisel on korraldatud Aakres külapäevi ja korrastustalguid.
Eha Kallis
- Puka Aianduse Mesinduse Seltsi eestvedaja. Koostöös lahendati pikaajaline mure ja loodi surnute hoidmiseks ning ärasaatmiseks külmkamber ja ruum.
Elle Luik
- algatas Kuigatsis kabeturniiri, mis on nüüd tuntud üle vabariigi, korraldab turniire igal aastal. On ise aktiivne kabetaja ja mitmekordne maakonnameister sellel alal.
Esti Kittus
- Puka Kunstikooli looja ja direktor. Ta on korraldanud lisaks tööle kunstikoolis kursusi täiskasvanutele ja keraamikapäevi vallapäevadel. Esti on ise aktiivne kunstnik ja osaleb näitustel ning väljapanekutel oma töödega nii koduvallas kui ka väljaspool valda.
Maris Kärson
- on aktiivne tervisespordi edendaja. Tema eestvedamisel on pikka aega tegutsenud täiskasvanutele võimlemisring.
Kristjan Moorast
- on jalgpallitreener ja aktiivne kodanik. Kristjani kaasabil hakati Pukas õpetama jalgpallimängu ja nüüd esindab meie valda mitu võistkonda. On aktiivne mälumängur ja osaleb valla võistkonnas mälumänguturniiridel.
Kalev Lõhmus ja Kaimo Vahtra
- algatasid möödunud aastal kahe valla lastelaagrite korraldamist, milles osales üle 100 lapse. On otsustatud laagrite korraldamist jätkata.
Anti Vasar
- korraldas möödunud aastal Pukas kolm maakondlikku korvpallilaagrit eri vanuses lastele. Laagrid olid populaarsed ja neid on kavas jätkata. Lastelaagrite vastu on huvi järjest kasvamas.
Mati Plaat
- on Puka kooli korvpallitreener. Puka korvpall on maakonnas tuntud pikka aega ja Mati on selles üks „süüdlane". Meie noored on aastaid olnud edukad maakondlikel ja ka vabariiklikel võistlustel. Ta on süstinud spordipisiku paljudesse noortesse.
Evald Raidma (pildil)
- on meie rahvamajades ringijuht. Ta tuli meie valda elama hiljuti ja oli kohe valmis kultuurielus kaasa lööma. Nüüd juhendab ta Puka meesansamblit, Puka naisansamblit ja ansamblit U-duur. Ta on aktiivselt löönud kaasa nii vallapäevade kui teiste kultuuriürituste korraldamisel.
Eva Kosk -
on Puka Keskkooli rahvatantsuõpetaja. Ta on juhendanud noori huvilisi palju aastaid ja võtnud osa maakondlikest ning vabariiklikest üritustest. Eva on koos oma rühmaga pääsenud korduvalt laulu ja tantsupeole.
Helmuth Reidolf
- on Puka rahvamajas filmide näitaja. Helmuth on seda tööd teinud südamega nii pikka aega, et inimesed ei kujuta enam teisiti ettegi. On Puka kino elav kroonika.
Keidi Possul ja Juhan Kärson - on noorema põlvkonna esindajad ja tegelevad tehnikaspordiga. Nende eestvedamisel ja korraldamisel toimuvad teist aastat Puka vallas rahvusvahelised mootorsaanide võistlused. Osalejaid on kavandatud sellel aastal üle 90 võistleja.
Ilme Hõbemägi, Tiina Trees, Õnne Paimre, Riina Siik, Ene Markov, Helgi Pung, Lea Trees, Marika Uibo, Airin Hermann, Adu Kurg, Anita Kallis, Lea Madissov, Reili Kangro, Rein Uint, Endel Jõesaar, Andres Orastu, Klara Laas - neid tunnustati enam kui kümne aastase töö eest Puka Vallavalitsuses ja allasutustes.
Ants Manglus - tegutseb Puka vallas ehitus ja arendusspetsialistina. Tema juhtimisel on algatatud palju olulisi projekte, ta on osalenud mitmete tegevuste elluviimisel. Tema tööpanus on olnud oluline ja märkimist vääriv tänukirjaga.
Lembit Villem, Toomas Tiidt, Karin Kõrgesaar,
Heldur Vaht
- on olnud Puka Vallavolikogu esimehed alates esimestest valimistest.
Tiiu Konrad, Kaul Konrad ja Elve Danilson -
on endised Puka valla pikaajalised töötajad. Tiiu Konrad oli Puka valla loomisel esimene vallavanem.
Liidia Saarmann
- on Puka kooli õppealajuhataja. Ta aitas kaasa Puka Keskkooli vanema õppekorpuse katuse remondiks vahendite hankimisele. Meie vald edeneb tänu tublidele inimestele. Head vabariigi 94. aastapäeva ja Puka valla 20. sünnipäeva teile kõigile!