Täpselt pool aastat hiljem võib konikute omanik Georg Artma tõdeda, et kõik loomad on elu ja tervise juures. Tõsi on aga see, et kui esialgu arvati, et poolmetsikud konikud peaksid ilma lisatoiduta hakkama saama, ei julgenud peremees loomadega riskida. Aga eks loomad oleks niisamagi talve üle elanud, arvab ta nüüd.

"Ma arvan, et oleks. Aga külma oli palju ja kartsime esimene talv ja andsime lisaheina juurde. Muud ei ole andnud. Põhiliselt ongi siin selles võsatukas. Nüüd kevadepoole hakkasid ringi liikuma rohkem. Muidu nad on väga paiksed, talv otsa ühe koha peal. Loom ei liigu lihtsalt niisama, kui süüa ühe koha peal saab," rääkis Artma.

Ta ütleb, et kui suve lõpul olid täkud agressiivsed ega võinud kannatada, kui võõras täkk tema märade lähedusse ilmus, siis nüüd on elu rahulikum.

"Nüüd kevade poole hakkavad jälle omaette hoidma, aga talvel olid kõik koos," sõnas konikute omanik.

---

Kes on konik?

Konik on väikest kasvu hobune, kelle kodumaa on Poola. Värvuselt hiirjas, tumeda jutiga seljal läbi laka ja sabajuure ning muude märgatavate primitiivsete märgistega. Iseloomulik on karvkatte heledamaks muutumine talvel. Väga tugeva karjainstinktiga kuid loomult rahulikud loomad.