2011. aastal pandi Pühalepa valla territooriumil toime 479 väärtegu. Suurema osa sellest moodustasid liiklusalased väärteod (380). Liiklusrikkumistest annavad peamist rõhku kiiruse ületamised. 1-20 km/h ületamisi oli kokku 123 ja 21- 40 km/h kiiruseületajaid oli 78. Alkoholijoobes mootorsõidukijuhte avastati Pühalepa valla territooriumil 31.

Kergliiklejatest rikkujaid avastati 2011. aastal 43. Selle numbri moodustavad jalakäijate ja jalgratturite rikkumised. Suurt rõhku tuleb jätkuvalt panna joobes jalgratturitele, sest neid on Pühalepa valla liikluses ikka veel lubamatult palju.

Juhtimisõiguseta juhte avastati 12. Mis puudutas turvavarustuse kasutamist, siis sellega sai suhteliselt rahul olla, aasta jooksul on selle nõude eirajaid karistatud 15 korral. Üldine Hiiumaa trend on ikka kasutada turvavarustust.

Riskikohtadeks on vaid need juhtumid, kui seltskond tuleb sõidukiga reede-laupäeva öösel lõbustusasutustest ning taga istuvatel seltskonnaliikmetel on sõidukis turvavarustus kinnitamata.

Avalikust korrast ja selle rikkumistest: aastal 2011 rikuti vallas avalikku korda 7 korral, mille eest määrati rahatrahv, ning avalikult tarbis alkoholi 5 inimest, kelle tegu on karistatud. Alaealiste rikkumisi alkoholiseaduse valdkonnas fikseeriti 18 (tarbiti alkohoolset jooki enne 18-aastaseks saamist). Tubakaseadust on alaealiste poolt rikutud 13 korral. Rahule ei saa jääda sellega, et Hiiumaa Ametikooli territooriumil on toimunud suitsetamisi täiskasvanud isikute poolt, kuigi see tegevus on üldhariduskoolide territooriumidel keelatud. Selliseid juhtumeid oli 2011. aastal.

2011. aastal on Pühalepa valla territooriumil avastatud ka 2 narkootilise aine tarvitajat.

Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse alusel on karistatud peamiselt isikuid koerte ja kasside pidamise nõuete rikkumise eest kokku kümnel korral ja see number on tõusutrendis. Koera- ja kassipidamise nõuete täitmine on jätkuvalt probleem Pühalepa vallas.

Et vältida ebameeldivaid olukordi politseiga kohtudes ja käituda seadusekuulekalt, soovitan:

∗ lugeda veel kord läbi Pühalepa valla avaliku korra ja heakorra eeskirjad ning samuti lemmikloomapidajatel pikemalt peatuda koerte ja kasside pidamise eeskirjal. Eeskirjad on leitavad Pühalepa valla kodulehel internetis.

∗ aeg-ajalt leida aega ja sirvida taas kord 01.07.2011 kehtima hakanud liiklusseadust, sest vaid ise saame oma teadlikkuse tõstmisega muuta liikluse oma valla teedel turvalisemaks;

∗ oma vara hoidmisel olla tähelepanelik ja hoolikas! Kui teil on mure, siis siinkohal meeldetuletuseks mõned tähtsamad numbrid abivajajatele:

110 (Lääne prefektuuri juhtimiskeskuse number), kui on vaja viivitamatut abi või sekkumist Kärdla politseijaoskonna poolt 512 6127 (Pühalepa valla piirkonnakonstaabel Urmas Soonvald), kui sündmus kannatab pikemat reageerimisaega või on edastada tähelepanekuid.

Muudame elu Pühalepa vallas turvalisemaks üheskoos!