Kahjuks on paar inimest (nende nimed on meile teada), kes on meie näol endale kokkuhoiuvõimaluse leidnud. Üks inimene paneb viimasel ajal regulaarselt meisse oma olmeprügikotikesi. Meie sisu järgi otsustades näib see inimene olevat üsna heal järjel ja kõhu kõrvalt eriti kokku ei hoia: menüüs on nt Ehe 100% lihaviiner, Rakvere Veiseabaliha (kondita), banaanid, mandariinid jne. Aga prügi äraveoks vastavalt kehtivale korrale tal ei jätku...

Ega meil kahju pole, aga esiteks on küsimus põhimõttes: meie tühjendamise eest peab maksma vallavalitsus, valla maksumaksjate rahast. Peagi leiavad ka teised, et kui tema paneb, miks minagi siis ei võiks? Ja siin tuleb kätte järgmine koht: kahjuks pole me põhjatud. Me oleme siin ikkagi selleks, et puhtustarmastav teekäija saaks viisakalt lahti oma teel tekkivast pisiprahist. Ent kui üks inimene paneb kasvõi ühe meist oma kotikestega pilgeni täis (ja see võib sündida vähem kui nädalaga, seejuures tühjendajale ootamatult), siis võib juhtuda, et korraarmastajal möödakäijal polegi enam ruumi oma väikese sodikese jaoks ning see kukub kastist välja. Ja inimesest ongi vastu tahtmist saanud risustaja!

Me saame aru, et Eesti riik ei ole „jäätmekäitlust" Hiiumaal korraldanud elanikkonnale soodsal viisil -- esiplaanile on seatud ärihuvid. Seaduse karmi käe ning rahaliste ähvardustega on likvideeritud kõik väikesed prügilad, mis Hiiumaa mastaabis ei kujutanud endast märkimisväärset probleemi. Hiidlaste prügi tuleb nüüd vedada mandrile! Aga sellegipoolest ei tohiks oma vastumeelt avaldada sellisel viisil, kaashiidlaste arvel. Palun leidke selleks mingi muu võimalus. Kasvõi sorteerige oma jäätmed ja viige need sorteerituna Suuremõisa poe vastas asuvasse jäätmemajja!

Loodame, et loete seda lookest ja võtate õppust!

Ette tänades, Suuremõisa prügikastid